pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Nikoli več ne sme biti minister za zdravje zdravnik

Deli na:
Nikoli več ne sme biti minister za zdravje zdravnik

Igor Gošte - Foto: arhiv Reporterja

Ukinili so dopolnilno ali prostovoljno zdravstveno zavarovanje in ga preoblikovali v obvezno. Torej niso nič ukinili. So pa prisilili tiste, ki doslej zaradi različnih razlogov niso plačevali dopolnilnega zavarovanja, da ga bodo sedaj morali. Pravzaprav jim bodo določeno vsoto, ki jo bodo sami določevali, preprosto odtrgali od plače. Vsem enako. Tako tistim na minimalcu kot tistim v vladnih krogih z višjimi plačami, ki so nekje iz naftalina potegnili zakon, zaradi katerega je ena vlada že padla.

Nič, čisto nič pa se ne bo zgodilo pri zmanjšanju čakalnih vrst, pri hitrejši dostopnosti do zobozdravnika, specialista ali do osebnega zdravnika, ki ga mnogi sploh nimajo. Seveda pa tiste zavarovalnice, ki so sedaj nudile dopolnilno zavarovanje, ne bodo sedele križem rok in bodo že našle način, da ponudijo kakšne dopolnilne ali dodatne ugodnosti za tiste, ki imajo denar.

Recimo, da bo lahko kdo s mesečnim plačevanjem določene vsote denarja prej prišel do zdravstvenih storitev. Nekateri da. Ampak kdo ali kateri? Ja, tisti, ki niso na minimalcu, ki niso pod pragom revščine, kjer nimajo denarja. Prišli pa bodo tisti, ki bodo postrgali zadnje evre iz svojih skromnih prejemkov in seveda tista polovica, ki ima kolikor toliko dostojne plače in prejemke, da si bodo lahko privilegije omogočili. Ker ne gre za nič drugega kot za privilegije ali skakanje mimo vrste.

Nič, čisto nič pa se ne bo zgodilo pri zmanjšanju čakalnih vrst, pri hitrejši dostopnosti do zobozdravnika, specialista ali do osebnega zdravnika, ki ga mnogi sploh nimajo.

In to naj bi bila zdravstvena reforma, o kateri so govorili pred volitvah in že skoraj celo leto odkar so sedli na vroče vladne stole, kjer pa se v resnici niti malo ne znajdejo. Ravno tako rokohitrsko kot »ukinjajo« dopolnilno zdravstveno zavarovanje, želijo z dvema nikomur jasnima členoma povečati svoj vpliv v javnih zavodih. Sploh tam, kjer še ne sedijo »naši«.

Ali pa kjer je še veliko denarja, tako kot ga je v naši zdravstveni zavarovalnici, in bi jo radi prevzeli, pa jo z obstoječo zakonodajo še niso uspeli. Menda, tako je bilo razbrati v zadnji Areni na javnem zavodu RTV (tudi za ta javni servis se močno »borijo«, da ga prevzamejo), je to zraslo v glavi zdravstvenega ministra in po mojem še koga zraven.

Zato, če mene vprašate, nikoli več ne sme biti minister za zdravje zdravnik, lahko je le državni sekretar, eden od treh recimo, minister pa mora biti predvsem nekdo (ekonomist ali pravnik), ki bo v zdravstvu naredil finančni red in še red na drugih področjih našega zdravstva, ki kot kažejo zadnji dogodki, se bo slej ko prej utopil in sesul sam vase. Zelo priročno za vse tiste bolj iznajdljive, tako zdravniki kot dobavitelji.

Foto: STA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan

Ampak. Ja, ampak. Takšen kaos ima očitno vsakokratna politika najraje. Pa take zakone, ki jih nihče ne razume. Ne pravniki, ne naš naivni narod, ki vedno in vedno išče nove obraze... Razumejo pa ga tisti, ki vladajo. Po svoje. V svojo korist. Tako je bilo in tako očitno še kar nekaj časa bo. Tisti redki, ki si še upamo kaj zapisati ali politiki nastaviti ogledalo, pa se zdi, da bolj kot ne lulamo proti vetru.