Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

(Ne)pristranskost RTV Slovenija

Deli na:
(Ne)pristranskost RTV Slovenija

Kaj bi se zgodilo, če bi novinar RTV izrekel: bodimo optimisti, morda bo pa vendarle zmagal Donald Trump.

V četrtem členu zakona o Radioteleviziji Slovenija med drugim piše, da ta javni zavod nacionalnega pomena zagotavlja verodostojne in nepristranske informativne oddaje, v petem členu pa je zapisano, da morajo novinarji spoštovati načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij. Seveda je še akt o poklicnih merilih in načelih novinarske etike v programih RTV Slovenija, kjer v delu o novinarski nepristranskosti pravijo, da je to temeljna vrednota v vseh programih te hiše, ki ji je kot javnemu zavodu zaupano poslanstvo objektivnega obveščanja javnosti. Poročanje mora biti čustveno neopredeljeno, izogniti se je treba vsemu, kar lahko spodbudi upravičeno domnevo, da je novinar ali javni zavod pristranski.

 Kako visoko na RTV čislajo nepristranskost, skušajo potrditi še s sprejetimi programskimi standardi, s katerimi so se zavezali, da novinarji dajejo zanesljive, nepristranske, profesionalno pripravljene informacije. Toda vse skupaj se izkaže kot farsa, ko dopisnik iz ZDA Edvard Žitnik ob spremljanju končnega razpleta na ameriških predsedniških volitvah ob oglašanju v živo izreče: »Znanega ni nič novega, vendar bodimo optimisti, zakaj ne, morda pa kljub vsemu še vedno zmaga Hillary Clinton.«

Seveda ni šlo za lapsus, ne za trenutni profesionalni zdrs, v tem duhu je Žitnik spremljal celotno kampanjo v ZDA. Javna RTV je torej z njim kršila vse postulate, na katerih stoji ali pade, vendar žal še zdaleč ne le z njim. Si predstavljate, kakšen pogrom bi bil nad novinarjem te hiše, ki bi v osrednji informativni oddaji, v času, ko so predvolilne raziskave slabo kazale Trumpu, izjavil: bodimo optimisti, morda bo pa Trump vendarle zmagal!? Društvo novinarjev bi se skupaj z dominantnimi mediji raztrgalo, v primeru Žitnik je ostalo tiho, pri čemer bi, preden me kdo obtoži navijaštva za Trumpa, dodal, da ne bi glasoval ne zanj ne za konkurentko.

Tudi vodstvo RTV Slovenija oziroma vsaj uredništvo informativnega programa sta ostala tiho: gledalci in poslušalci, ki RTV vsak mesec plačujemo prisilni prispevek 12,75 evra, nismo bili vredni niti opravičila. Šele na vprašanje Reporterja so lahko dahnili, da so dopisnika opozorili glede primernosti poročanja in s tem tudi na ustrezno poročanje v prihodnje. Sedanja izrazito levičarska sestava Programskega sveta RTV pa je zagotovilo, da se o podobnih novinarskih ekscesih na sejah nikakor ne bo razpravljalo, čeprav je med zakonskimi dolžnostmi tega organa tudi obravnavanje pripomb in predlogov gledalcev in poslušalcev ter opredelitev do njih.