mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

NENAD GLÜCKS o izstopih iz stranke Desus

Deli na:
NENAD GLÜCKS o izstopih iz stranke Desus

Po poročanju nekaterih medijev odločitev sveta stranke Desus za vstop v Janševo vladno koalicijo še vedno povzroča pretrese v stranki. Nekdanji predsednik dolenjskega pokrajinskega odbora Desusa, Milan Lah, ki je s tega položaja odstopil prav zaradi odločitve vodstva stranke za vstop v vladno koalicijo, pravi, da je iz stranke izstopilo že več kot sto članov, napovedujejo se baje novi izstopi.

Spomnimo, stranka pod vodstvom Karla Erjavca se je za vstop v koalicijo odločila po odločitvi izvršilnega odbora, v katerem je bilo za vstop sedem članov, štirje so bili proti, dva sta se vzdržala. Potem so odločali še na svetu stranke, kjer je bila odločitev precej bolj prepričljiva; za vstop je bilo 37 od 48 članov. Erjavec je tedaj dejal, da so se odločili za vstop v koalicijo, ki bo koalicija za izhod iz krize, in da ne moremo več govoriti o desnosredinski vladi, saj bo v njej tudi levosredinska stranka, torej Desus.

Tudi v pokrajinskem odboru stranke v Podravju je nekaj članov izstopilo, nekateri so to zgolj napovedali. Ob tem je povedna zgodba nekdanjih poslancev Desusa, Francija Žnidaršiča in Vilija Rezmana, ki sta v prejšnjem mandatu v parlamentu najprej izstopila iz poslanske skupine Desus in nato še iz stranke. Žnidaršič je ustanovil novo stranko, Demokratično stranko dela, ki pa je na zadnjih volitvah prejela komaj 0,65 odstotka glasov, to je 7.118 volivcev. V primerjavi s tem je Desus, ki ga je na volitve popeljal Erjavec, dobil 6,97 odstotka glasov ali 76.853 volivcev.

Čeprav nekateri sedanje izstope iz stranke, ki očitno niti niso množični, vidijo kot Erjavčev problem, je verjetno zgodba obrnjena. Podobno kot se mu po izstopu Žnidaršiča in Erjavca ni bilo več treba ukvarjati s poslancema, ki sta mu nenehno »skakala v hrbet«, se bo zdaj znebil tistih bolj skrajnih ideoloških ljudi, ki bi raje povzročili celo za Desus tvegane predčasne volitve, kot šli v koalicijo z Janšo. Erjavec kot pragmatični politik je ljudem iz organov stranke predložil dve opciji, ki ju imajo na voljo: ali vstop v Janševo vlado ali predčasne volitve. Hkrati je opozoril, da ob izstopih nekaterih tudi on dobiva veliko pisem podpore. Če kdaj kakšen lokalni odbor ni zadovoljen, je to odsev demokratičnosti stranke.

Pravzaprav bi bilo za Desus kvečjemu dobro, da se »očisti« ideološkega tkiva pod vplivom raznih stricev tipa Milan Kučan iz ozadja, saj je lahko samo tako konstruktivna stranka, ne glede na to, v kateri vladi je. Kdo zna bolje prepričati volivce, pa zelo jasno kaže razmerje glasov med Erjavčevo in Žnidaršičevo stranko.