Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Nenad Glücks o bolezni z imenom Milojka Kolar Celarc

Deli na:
Nenad Glücks o bolezni z imenom Milojka Kolar Celarc

Marsikateri minister v Cerarjevi vladi ne velja za najbolj sposobnega, toda pri nobenem ministru oziroma ministrici ni tolikšnega soglasja v strokovnih krogih, da je popolnoma nesposobna, kot je pri ministrici za zdravstvo Milojki Kolar Celarc. Žal je tudi zanjo, podobno kot pri drugih nesposobnih ljudeh na visokih položajih v kateremkoli segmentu družbe, značilno, da jo »odlikujeta« nevednost in omejenost. Prav neverjetna je aroganca premierja Mira Cerarja, ki Celarčevi nenehno stoji ob strani, čeprav so rezultati njenega (ne)dela porazni. Predsednik zdravniškega sindikata Fides že dolgo opozarja, da od zdravstvene reforme še ni nič, na to mu je nedavno ministričina državna sekretarka odvrnila, da so reorganizirali nujno medicinsko pomoč, uvedli spremembe v primarnem zdravstvu, v parlament bodo vložili zakon o lekarniški dejavnosti. To ona imenuje reforma … Dodala je še, da sta v pripravi zakona o zdravstveni dejavnosti in o zdravstvenem varstvu in zavarovanju.

Si lahko mislite, dva sta ključna zakona, ki ju je vlada na začetku mandata poudarila kot ogrodje zdravstvene reforme, po dveh letih ministrovanja Celarčeve »v pripravi«!? Ni čudno, da zdravniki norijo, noreti bi morali tudi pacienti in na sploh državljani. Kako se bo financiralo zdravstvo in na kakšen način se bo izvajala zdravstvena dejavnost, sta vendar osnovi vsega sistema. To je podobno, kot da bi nekdo »reformiral« obrambni sistem, pa ne bi spremenil zakona o obrambi. Ministrica nas ima s svojim idiotskim ravnanjem vse za idiote. Vladajoče tri stranke so v koalicijskem sporazumu leta 2014 v sklopu »programske vizije in izhodišča« izrecno zapisale, da bo zdravstvena reforma prioritetno izpeljana po novem predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Če nimaš pojma, kaj bi spremenil oziroma kaj sploh želiš doseči, potem v vlado ne moreš prinesti nobenega predloga zakona, prav to se očitno dogaja pri ministrici za zdravje. Pacienti za zdaj njeno nedelo občutijo predvsem pri dolgih čakalnih dobah, ki so povezane tudi z nedavnim tragičnim streljanjem v izolski bolnišnici. Predsednik zdravniške zbornice je ministrici očital vsaj objektivno odgovornost za to tragedijo zaradi neukrepanja pri skrajševanju čakalnih dob.

Najbolj nujen ukrep premierja Cerarja na poti do zdravstvene reforme pa je več kot očiten –vendarle razrešitev Milojke Kolar Celarc in s tem odrešitev vseh nas.