Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Nenad Glücks: Moč razuma Oriane Fallaci

Deli na:
Nenad Glücks: Moč razuma Oriane Fallaci

Ena prvih misli, ki sem jih imel, ko sem v petek zjutraj slišal za grozljiv teroristični napad na udeležence proslave ob francoskem nacionalnem prazniku v Nici, je bila Oriana Fallaci, ena največjih novinark v zadnjih desetletjih. Med drugim je intervjuvala mnoge svetovne osebnosti, ki so zaznamovale drugo polovico dvajsetega stoletja – Henryja Kissingerja, ajatolo Homeinija, Lecha Waleso, Willyja Brandta, Indiro Gandi, Jaserja Arafata, Haile Selassieja … Po terorističnem napadu v New Yorku 11. septembra 2011 je začela svet opozarjati, a ne na grožnjo islamskih teroristov, pač pa islama kot takega. V knjigi Moč razuma je zapisala, da je razmišljanje o tem, da obstajata dober in slab islam, sprto z razumom, ugotovila je, da je islam agresivna, totalitarna religija. Fallacijeva ni bila fašistka, nasprotno, med drugo svetovno vojno je sodelovala v italijanskem odporniškem gibanju proti fašizmu in nacizmu, enako njen oče. Bolj kot vse je ljubila svobodo, a ravno pri razumevanju osebne svobode je islam najdlje od zahodnega sveta.

Ob novici o vozniku tovornjaka, ki je na promenadi v Nici med ljudskim proslavljanjem idej svobode pod seboj dva kilometra teptal ženske, moške in otroke, nisem niti za trenutek podvomil o tem, da gre za islamskega terorista. Me to dela rasista, ksenofoba, islamofoba? Kvečjemu realista. Po napadu 31-letnega Mohameda Lahouaieja-Bouhlela so mediji objavili seznam največjih terorističnih napadov v Franciji v zadnjih desetletjih. Domneval sem, da so jih večino izvedli islamski skrajneži. Ne, niso izvedli večine, izvedli so vse. Poleg tega še na desetine manjših, da ne govorimo o še veliko večjem številu tistih, ki so jih varnostne službe ustavile.

Evropa je postala ujetnica islama – prav zaradi načel, na katerih je utemeljena, je do njega, kot do vseh ver, strpna, odprta in žal še vedno izredno naivna. Islam se namreč ne bo nikoli identificiral z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah, nehajmo se slepiti. V njegovi DNK niso zapisane človekove pravice in svoboščine, temveč zavojevanje, poslušnost, podjarmljenje, agresija. Država izvornega islama je Savdska Arabija, to je center vsega islamskega sveta, o režimu, ki tam vlada, ni treba izgubljati besed. In še beseda o »zmernem, evropskem islamu«, vprašanje, pri katerem se še tako liberalnim islamskim teologom zavežejo usta, je zelo enostavno: kakšna je v islamu kazen za apostazijo, torej odvrnitev od islamske vere, versko odpadništvo. Po Koranu je to seveda smrt. Nisem še slišal islamskega verskega vodje, ki bi takšno normo označil za zavrženo in povsem nesprejemljivo, niti »zmernega« ne.