Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Marine Le Pen je ena od težav in ne rešitev za EU

Deli na:
Marine Le Pen je ena od težav in ne rešitev za EU

Evropska unija ima res veliko težav, toda Marine Le Pen je ena od težav in ne rešitev.

Poraz Marine Le Pen, ki ji mediji radi pritikajo oznako skrajna desničarka, je dober izid za Slovenijo. Zmaga sredinskega kandidata Emmanuela Macrona na predsedniških volitvah je bila s 66 odstotki glasov volivcev prepričljiva, pri čemer je bila volilna udeležba 75 odstotkov, o čemer lahko v Sloveniji le sanjamo. Le Penova jasno nasprotuje islamizaciji Francije in pritoku novih migrantov. Opozarja na negativne posledice multikulturnosti in izgube nacionalne identitete, to je všeč mnogim desničarjem v Sloveniji, vendar ti pogosto pozabljajo na njena stališča, ki so proti interesom Slovenije.

Takšno je na primer njeno nasprotovanje valuti evro oziroma denarni uniji, češ da uničuje Evropsko unijo. Po njenem bi se zaradi odprave evra nova nemška valuta okrepila, francoski frank pa bi oslabel, kar bi omogočilo uravnoteženje konkurenčnosti francoskih družb z nemškimi. Pravi, da trenutno Nemčija ustvarja presežke na račun drugih članic EU.

Za Slovenijo je seveda evro pozitiven, saj prinaša finančno stabilnost. Kot majhno in v izvoz usmerjeno gospodarstvo smo zainteresirani za stabilen tečaj in vpetost v velik gospodarski prostor z eno trdno valuto. Evro nam zmanjšuje stroške v mednarodni trgovini, prispeva pa tudi k finančni disciplini države. Za ljudi je seveda najbolj vidna stvar, da lahko svojo valuto uporabljajo v večjem delu Evrope, hkrati imajo njihovi evri precej veliko kupno moč v tretjih državah.

Le Penova podobno kot ameriški predsednik Donald Trump zagovarja patriotski protekcionizem v gospodarstvu, kar pomeni omejevanje svobodne trgovine. Toda prav svobodna trgovina s čim manj omejitvami je v izrazitem interesu Slovenije. Slovensko gospodarstvo sloni na močnem izvozu, ki se v zadnjih letih na srečo ves čas krepi. Daleč največ izvozimo v druge članice Unije.

Pred volitvami je napovedala, da bo razpisala referendum o izstopu Francije iz EU. Francoski izstop bi bil po britanskem skoraj gotovo začetek razkroja zveze, v kateri smo Slovenci dosegli boljši položaj kot v prejšnjih večnacionalnih povezavah. Slovenski mladi imajo v okviru EU skoraj neomejene možnosti izobraževanja, programi so po državah kompatibilni, to jim olajšuje tudi kasnejše zaposlovanje (seveda je to lahko dvorezen meč, saj mnogi sposobni odhajajo na tuje). Vprašajte mlade v Veliki Britaniji, ali podpirajo izstop njihove države iz EU. Velika večina ne.

Evropska unija ima res veliko težav, toda Marine Le Pen je ena od težav in ne rešitev.