Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Trump je Putinov novi obraz

Deli na:
Trump je Putinov novi obraz

Foto: Primož Lavre

Danes se začenja Trumpova era. Nič več ne bo, kot je bilo. Trump je namreč preko Putina dosegel simbolno spravo na Slovenskem in pobratil večno sprti levico in desnico, saj je izbrisal mnoge nepremostljive razlike med obema taboroma in ju postavil na skupni imenovalec.

Še pred letom dni je levico in desnico ločil nepremostljivi prepad. Levica je navijala za Putina, desnica je bila proti njemu, medtem ko je navijala za Trumpa, ki ga je levica silovito napadala. Potem se je zgodilo nepredstavljivo, saj sta se nasprotna politična pola kar nenadoma začela približevati.

Na levici so se postopno ogreli za Trumpa že proti koncu predsedniške kampanje, ko so spoznali, da je tako kot oni proti globalizaciji, proti svobodnemu trgu, da se zavzema za razpad EU, Nata in evroobmočja, da zagovarja pajdaški kapitalizem in celo državni intervencionizem po vzoru kakih komunističnih trdorokcev, ko neposredno kliče podjetja, jim grozi in ukazuje. Poglejte samo Tomaža Mastnaka, predstavnika slovenska ekstremne levice, ki kar poka od navdušenja nad Trumpom. Še bolj so se naši levičarji ogreli za Trumpa, ko so javno objavljena poročila obveščevalnih služb razkrila, da je ljubljenec slovenske levice Putin dejansko Trumpov stric iz ospredja, ko je posegel v ameriške volitve in prispeval k Trumpovi zmagi. Kot v svinčenih časih komunizma so v naših dominantnih levih medijih postopoma izginili kritični članki o Trumpu, Trumpa pa nenadoma predstavljajo kot »pragmatika« in se vedno bolj odkrito navdušujejo nad njim. Še malo, pa mu bo Kučan podelil častno članstvo v svojem Forumu 21.

Sprememba odnosa levice do Trumpa je presenetljiva, a hkrati logična, saj so na levici od nekdaj pristaši strica vseh stricev iz ozadja, Milana Kučana, ki občasno stopi v ospredje. Od osamosvojitve vztrajno podpirajo njegove marionete na najvišjih političnih funkcijah, zakaj torej ne bi podprli Putinovega »nečaka« Trumpa, kot so nekoč ploskali Jankoviću. Prav tako levičarji od nekdaj podpirajo pajdaški kapitalizem Kučanovega Foruma 21 in zloglasni nacionalni interes, ki ga v bistveno večjih dimenzijah lahko vidimo v Trumpovem pajdaškem kapitalizmu, nepotizmu in ekonomskem nacionalizmu, zaradi katerega naj bi Amerika spet postala velika.

Po drugi strani je navduševanje slovenske desnice nad Trumpom povsem sprto z zdravo pametjo, saj se je desnica razglašala za borko za svobodo, prosti trg, EU, NATO in proti pajdaškemu kapitalizmu, nacionalnemu interesu in planski ekonomiji, zato bi morala Trumpu takoj obrniti hrbet. Namesto tega hvalijo Trumpovo vmešavanje v delovanje podjetij, kot je nekoč v komunizmu počel samodržec Tito. Da ne govorimo, da je glavno vodilo desnice boj proti stricem iz ozadja, zlasti proti Kučanu. Zdaj se isti desničarji vse glasneje navdušujejo nad Putinom, ki je več kot očitno Trumpov stric iz ospredja in je megatonska različica Kučana. Zato je prav absurdno, da je našo levico in desnico najbolj pobratil Putinov vohunski udar v ZDA. Levičarji so vzljubili prej osovraženega Trumpa, ko je postalo očitno, da je Putinova marioneta, desničarji pa Putina, ko so uvideli, da je njihovemu idolu Trumpu pomagal na oblast.

Trump je pobratil levico in desnico tudi glede ukinitve sankcij proti Rusiji. Še nedavno je desnica goreče podpirala sankcije proti Rusiji zaradi priključitve Krima in invazije v Ukrajino, medtem ko jim je levica s Kučanom čelu nasprotovala, desnica pa je levico in Kučana ravno zaradi tega napadla kot putinovsko in anti-EU. Janša je imel poleti 2015 intervju za Top TV, kjer je ravnanje Kučana in Cerarja na Ruski kapelici označil za sabotažo slovenskega nacionalnega interesa, Putinovo Rusijo pa primerjal z rdečim imperijem na vzhodu, ki se mu je treba upreti, in poudaril, da je vsem jasno, kaj je vzrok za sankcije proti Rusiji (glej).

Zdaj, ko Trump med svojimi prvimi predsedniškimi ukrepi napoveduje ukinitev sankcij proti Rusiji, se je začela sprenevedati tudi desnica in je po putinovstvu vse bliže naši levici. Na posvetu o vplivu populizma na mednarodno poslovanje v začetku tega leta je pričakovani Trumpovi ukinitvi sankcij proti Rusiji prvi navdušeno zaploskal Kučanov forumaš in goreči putinovec Janez Škrabec. Še malo, pa bo na Ruski kapelici tudi uradno razglašena sprava med slovensko desnico in levico!

Naše desnice to dejstvo kar naenkrat ne moti več, temveč Putina, ki ga je še nedavno ob lanskem obisku Slovenije pljuvala, vedno bolj hvali in skupaj z levičarji prikriva njegove zločine proti človeštvu. Slovenska desnica je slepa tudi za dejstvo, da se je Putin s svojimi kagebejevskimi, po domače udbaškimi metodami, neposredno vmešal v notranjo politiko ZDA, pomagal Trumpu na oblast, ki je v svoj kabinet nastavil Putinove stare znance, denimo zunanjega ministra Rexa Tillersona. Trumpova vdanost Putinu je jasna že iz preprostega dejstva, da Trump vse pobesnelo napada, le o Putinu ni nikoli izrekel nič kritičnega, temveč ga ves čas hvali in srdito brani. Na to dejstvo je prejšnji teden v tvitu opozoril tudi Putinov kritik Gari Kasparov: »Trump je kritiziral: republikance, demokrate, papeža, volitve v ZDA, CIO, FBI, NATO, Meryl Streep. Trump ni kritiziral: Vladimirja Putina.«

Trump na vsakem koraku hvali Putina in se navdušuje nad njegovim vodenjem države, ki v resnici temelji na teptanju temeljnih človekovih pravic, zlorabi obveščevalnih služb, krivosodju, pregonu kritikov in opozicijskih voditeljev, obsodbah kritičnih novinarjev in blogerjev itd. To dokazujejo številna poročila mednarodnih institucij, denimo Human Rights Watch in Amnesty International. Da ne govorimo o vojnih zločinih Putinove Rusije v Čečeniji, Ukrajini in Siriji, ki jih naši desničarji skupaj z levičarji razglašajo za veliko zmago in osvoboditev Sirije?! Putinovo teptanje človekovih pravic in vojni zločini slovenske levice niso nikoli motili, zdaj pa vsa ta sporna dejanja ne motijo niti slovenske desnice! Naša desnica je s pojavom dvojca Trump-Putin padla na najnižjo točko doslej, saj se vse bolj odpoveduje svojim temeljnim vrednotam, ki jih je še nedavno zagovarjala kot svete in nedotakljive.

Trump se je že med kampanjo odrekel tradicionalnemu ameriškemu zagovarjanju človekovih pravic doma in po svetu, danes pa je očitno, da se po 20. januarju obetajo slabi časi za človekove pravice in svobodo, saj Trump vedno glasneje hvali »učinkovitost« Putinovih tiranskih prijemov in obeta, da bo s Putinom osvobodil svet. Seveda, Trump in Putin nas bosta osvobodila svobode!

KOLUMNE IZRAŽAJO STALIŠČA AVTORJEV IN NE NUJNO UREDNIŠTVA REPORTERJA.