zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Madžari odhajajo: Orban gleda na svoje in ne Janševe interese, sodeloval bo tudi z Golobom

Deli na:
Madžari odhajajo: Orban gleda na svoje in ne Janševe interese, sodeloval bo tudi z Golobom

Silvester Šurla - Foto: Primož Predalič

Politične funkcije pridejo in gredo. Vsaka nova vlada s sabo pripelje svoje ljudi. Tiste, ki jim zaupa. Državne sekretarje, člane ministrskih kabinetov, že takoj na začetku običajno zamenjajo direktorja policije, Sove, Ukoma …, sledijo menjave v raznih državnih agencijah, v državnem gospodarstvu.

To je nekaj povsem običajnega. Ni potrebno nobene drame ne sprenevedanja. Zadnji dve leti je na veliko kadroval Janez Janša, zdaj podobno počne Robert Golob. Upravljanje države je kompleksen sistem, tega ni zmožen le en človek – premier. Za to je potrebna razvejena kadrovska mreža aktualni oblasti lojalnih ljudi. Pri čemer je zaželeno, da na funkcije prihajajo ljudje s kompetencami. Ki se spoznajo na področje, ki jim je zaupano v upravljanje.

Pri novi vladi, ki je minuli teden prevzela vajeti izvršilne veje oblasti, je pohvalno, da se ob kadrovanjih manj javno spreneveda, kot so se njihovi predhodniki. Novi finančni minister Klemen Boštjančič je pri tem dokaj neposreden in odkrit. Ni več pilatovskega umivanja rok in prelaganja odgovornosti na SDH, pripovedovanja pravljic o načelih korporativnega upravljanja.

Najpomembnejše kadrovske odločitve, kdo bo sedel v nadzornih svetih državnih družb, seveda ne gredo mimo predsednika vlade, ne sedanjega ne prejšnjega. O tem v resnici ne odločajo generalni sekretarji koalicijskih strank, ti so bolj ali manj le operativci. Vsaka vlada dobi mandat na volitvah za upravljanje države in mora potem prevzeti tudi odgovornosti, ne pa jo prelagati na nekoga drugega.

Ni potrebno nobene drame ne sprenevedanja. Zadnji dve leti je na veliko kadroval Janez Janša, zdaj podobno počne Robert Golob.

Čeprav Golob napoveduje obsežno revizijo kadrovskih imenovanj in napredovanj od začetka 2020 dalje, zadnja dva meseca tudi vlade Marjana Šarca, je vprašanje, kako temeljita je lahko na koncu ta čistka. To ne gre kar po domače, obstajajo veljavni predpisi, ljudi se kar tako ne meče na cesto.

Janša, ki je prejšnjo sredo pozno zvečer odkorakal iz vladne palače na Gregorčičevi, je v času svojih treh vlad na različnih položajih v državni upravi in državnem gospodarstvu nastavil množico svojih kadrov, ki bodo tudi pod Golobovo vladavino nekakšne »speče celice«, ki jih bo na daljavo iz svoje pisarne na sedežu stranke SDS na Trstenjakovi še naprej upravljal novi/stari lider opozicije.

Foto: Bobo - Janez Janša in Viktor Orban


Janševi kadri bodo tako zagotovo gledali pod prste Golobovim in o tem sproti obveščali človeka, ki jim je uredil državne službe in jim ob tem dal vedeti, da mu bodo morali biti zato večno hvaležni in lojalni. To je Janšev vzporedni mehanizem. On je koncept samo skopiral od druge strani, od nekdanjih partijcev in njihovih naslednikov.

Da sta s prihodom Golobove ekipe z vodilnih funkcij na Fursu in DUTB nemudoma odstopila Ivan Simič in Franci Matoz, je prav tako pohvalo. Da nista čakala, da bi ju slej ko prej razrešili in ob tem jokala in stokala, da je šlo za politični obračun. Prišla sta z Janšo in odšla sta z njim, nekateri drugi pa bodo raje še naprej potuhnjeno čakali na svoj klavrni konec.

Janševi kadri bodo tako zagotovo gledali pod prste Golobovim in o tem sproti obveščali človeka, ki jim je uredil državne službe.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen denimo, ki je bil na funkcijo imenovan marca 2021 in je v zadnjem letu odkrito in prikrito izdatno financiral propagandno mašinerijo Janševe SDS, ki so jo zapakirali v medije. Da naj bi pri tem prišlo do oškodovanja Telekoma Slovenije, njegovih lastnikov, med katerimi je tudi država, bo zdaj vzela pod lupo tudi nova preiskovalna komisija državnega zbora.

Nič nenavadnega tudi ni, da se je po volilnem porazu hitro zatresel Janšev »medijski imperij«, ki naj bi zdaj doživel večje prestrukturiranje. Propagandisti niso opravili svoje naloge, da bi SDS še naprej ostala na oblasti, zato smo tudi tam priča prvim kadrovskim žrtvam. Po tistem znanem zgodovinskem pravilu, da revolucija žre lastne otroke.

Da se iz Janševe »medijske zgodbe« po zamenjavi umikajo madžarska podjetja, tudi ni nič čudnega, saj je šlo za politično in ne poslovno investicijo. Viktor Orban v prvi vrsti gleda na svoje, madžarske in ne Janševe interese. Ko gre za gospodarske koristi, je Orban pripravljen sodelovati z vsakomer, tudi z Robertom Golobom.

Spomnimo, da je leta 2019, v času vlade Marjana Šarca, pohvalno govoril o tedanjem premierju, zdaj novem obrambnem ministru. Da se dobro znajde v mednarodni areni, da je tam brezhibno nastopal in artikuliural nacionalne interese Slovenije. Sicer pa Orbanovi odnosi z Janšo v zadnjih mesecih niso več tako pristni že zaradi tega, ker sta se zaradi vojne v Ukrajini znašla na nasprotnih političnih bregovih.

Primopredaja poslov med Janšo in Golobom, kot zadnja faza zamenjave oblasti, je bila profesionalna, tudi nagovora javnosti obeh premierjev sta bila konstruktivna in za državljane v spravljivem duhu pomirjujoča. Skoraj tako kot to praviloma poteka v urejenih in stabilnih državah.  Življenje gre naprej tudi v Sloveniji ne glede na to, kdo je na oblasti, brez kakih večjih pretresov za večino ljudi.

V sredo so bile dovoljene sanje, v četrtek je prišel nov dan. Janez Janša je spet vklopil svoj tviterski račun, Aleš Hojs pa je šel nabijat v Tarčo …