zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Ljerka Bizilj: Golob prevzema veliko odgovornost - mu bo oblast stopila v glavo?

Deli na:
Ljerka Bizilj: Golob prevzema veliko odgovornost - mu bo oblast stopila v glavo?

Ljerka Bizilj - Foto: Primož Lavre

Oblast smo tokrat dobili na rednih volitvah. Zadnja leta smo bili bolj vajeni protestov, vodnih topov, predčasnih volitev … In nič posebnega se ni zgodilo v primerjavi s prejšnjimi volitvami, mnogi namreč v svojih analizah vidijo premik volilnega telesa na levo: slovenski volivci so bili in so večinoma na levi, približno tretjina je na desni in tudi tokrat je bilo tako. In desnica ni dobila nič manj kot v preteklosti, prej kakšen mandat več.

Razlika je le, da je Robert Golob nadomestil leve stranke, s katerimi volivci niso bili zadovoljni, in da tokrat ni nobene leve stranke (npr. Desusa), ki bi se povezala z desnimi. Praviloma je desnica prišla na oblast zgolj zaradi razklanosti ali premalo sposobne leve strani oz. kot je poznavalsko dejal hrvaški predsednik Z. Milanović: Janša je na oblasti le takrat, ko je levica v razsulu.

No, R. Golob je v bistvu dobil kakšen mandat preveč; če bi še LMŠ ali kakšna manjša stranka dobila npr. štiri poslance, bi bilo koristno za politično higieno. Morda bo lažje vladal z manj strankami, z manj egotripov, a spomnimo se Mira Cerarja, ki je dobil 36 mandatov in se mu je kmalu vse sesulo. Koalicijo so sestavljali SMC, SD in Desus! Več dela kot z vlado je imel predvsem s svojimi poslanci,  mnogi so se prvič spoprijeli z državno politiko in mnogi so verjeli, da so dobili v last državo in vsemogočnost.

Robert Golob je v bistvu dobil kakšen mandat preveč; če bi še LMŠ ali kakšna manjša stranka dobila npr. štiri poslance, bi bilo koristno za politično higieno.

Golob prevzema zelo veliko odgovornost, bo zmogel in znal? Ali mu bo oblast stopila v glavo? Kdaj bo spoznal pasti državne politike, koalicijske igre, »dobronamernost« zakulisja in kvazipolitičnih podpornikov, koristolovcev, nevarnosti prilizovalcev, prišepetovalcev!? Zdaj ga imajo domala vsi »radi«, še nekaj mesecev, če ne še manj, bo to trajalo, potem pa bodo prišli na plan ali še bolj v ozadje interesi, podtikanja …

Še po tako dobri zmagi  se prej ali slej vedno pade na trda tla. Za nas in za Goloba je bolje, da se to zgodi čim prej. In očitno bi bilo koristno, če bi dosedanje prišepetovalce  KUL – preslišal.

Golob želi hiteti. Stvari na državni ravni potekajo počasi. V zadnjih dveh letih so se v bistvu tekle zelo hitro v primerjavi s preteklimi vladami, a Golob prihaja iz gospodarstva – to je vendarle drug svet, pragmatičen, razmeroma hiter, državna uprava pa melje in melje. Upajmo, da mu uspe kaj premakniti … Čeprav mi ni jasno, kako, ko pa je napovedal, da se bo dogovarjal z ljudstvom, s civilno družbo, s tistim delom KUL, ki je izpadel in še kom. To pa praviloma dolgo traja. Lahko je biti enoten proti »skupnemu sovražniku« – J. Janši, zdaj pa gre za vladanje, bitka pa se prenaša v notranjost, kjer bo počasi tudi veliko notranjih sovražnikov.

Foto: Šimen Zupančič - Dr. Robert Golob

In res je, zelo pomembno bo, kdo bo vodil poslansko skupino z 41 poslanci! Zelo močno avtoriteto bodo morali postaviti na to mesto, da ne bo tudi Golob imel s poslanci več dela kot z vladanjem. In četudi ne kaže, bo Golob imel veliko dela s koalicijo, sčasoma se bo tudi SD morala izpostaviti, pokazati, v čem je drugačna od Svobode, razen če se ne bodo kar spojili z njo.

Fajonova je neizmerno samozavestna, bolj kot bi glede na rezultat volitev lahko bila. Levica je izgubila polovico volivcev, in kaj lahko se zgodi, da bo Slovenija dobila novo skrajno levico, če se bo Levica zdaj prilagodila vladanju; z ekstremnimi idejami – ven iz Nata etc. … – Golob ne bo mogel vladati. Tako SD kot Levica bosta imeli sami s sabo veliko dela!

Še bolj bo Golob vse skupaj zapletel, če bo na visokih mestih angažiral predsednike oz. predstavnike strank, ki niso prišle v parlament – če se seveda ne bodo spojili s Svobodo, se bodo bolj kot »vladanju« posvečali krepitvi svojih strank … To pa za nas vse in tudi za Goloba ne bo najbolje.

Za Slovenijo bi bila koalicija Svoboda, SD in NSI gotovo najboljša. Tudi Golob bi mnogo lažje vozil vse skupaj, laže bi lovil ravnovesje in zanesljivo bi bilo manj pogojevanj, tihih izsiljevanj, ki se jim sčasoma ne bo mogel izogniti. A zanesljivo bi bil zelo velik odpor proti takšni koaliciji tudi SD in Levice, če ne direktno pa prek podpornikov in njihovih medijev. In še oklepniki … Nič ne bi bilo narobe, če bi poslušal npr. B. Brodnjaka, prvega človeka NLB, to sem predlagala že prejšnji vladi.

In seveda protestniki, civilna družba! Tiste, ki so vse to vodili, npr. J. Jenulla, bo Golob moral nujno nekako zaposliti, da mu (jim) ne postane dolgčas in da se ne bodo počutili preveč nepomembni, sicer bomo vsi skupaj lahko imeli probleme. Proti opoziciji se ne spodobi protestirati. Golob očitno želi z angažmajem čim širše politične scene (strokovnjakov!?) zmanjšati oz. ublažiti morebitni krog svojih prihodnjih kritikov oz. nasprotnikov.

Kdo bodo ministri? Zelo pomembno! V SD in Levici so v glavnem teoretiki, nič operativnega niso pokazali, zato bi veljalo biti previden. Enako bi kazalo dobro premisliti, kaj rušiti. Tisto, kar deluje, je najbolje pustiti, saj je zelo veliko stvari, ki ne delujejo – najbolj kritičen je npr. javni sektor in njegov plačni sistem. To pa je velik zalogaj.

Za zdaj je bil Golob nekoliko nepreviden ali premalo diplomatski v izjavah v zvezi z mednarodnimi odnosi; Hrvati so že vnaprej postali nemirni.

Za zdaj je bil Golob nekoliko nepreviden ali premalo diplomatski v izjavah v zvezi z mednarodnimi odnosi; Hrvati so že vnaprej postali nemirni. Sicer je lepo rekel – arbitražni sporazum bomo še vnaprej zagovarjali, a prva stvar, ki se jo praviloma po tako veliki zmagi na volitvah reče, je: s sosedi želimo imeti dobre odnose!!! Na njegovem mestu bi zdaj javno čim manj govorila, dokler se ne »sestavijo«.

Ko je pred dobrima dvema letoma J. Janša sestavljal vlado, sem zapisala, rekla: da, vse dobro, J. Janša, a najprej preštej do dvajset, preden čivkneš ali kaj rečeš … In tudi za Goloba oz. za kateregakoli najvišjega predstavnika oblasti  velja enako.