Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

LEVICA V »PUŠČICI«

Deli na:
LEVICA V »PUŠČICI«

V tem tednu je bil izrečen prav nenavaden stavek. Izrekel ga je predsednik ZZB ob srečanju s finančnim ministrom v odhajanju – Francijem Križaničem, povzel pa ga je portal MMC RTV SLO: »Glede sestanka s Križaničem, ki opravlja tekoče posle finančnega ministra, je pojasnil, da mu je Križanič na srečanju predal statistično gradivo o delovanju vlade, ki bo, kot pravi Stanovnik, zanj zelo koristno za orientacijo pri njegovem delu predsednika Združenja borcev za ohranjanje vrednot NOB-ja«. Kako lahko razumemo povezavo med finančno strukturo vlade RS in Zvezo borcev, ki da ima potrebo po širših informacijah o finančnem stanju v državi, da bi z njimi lahko upravljala veteransko organizacijo iz časov druge svetovne vojne? Lahko jo razumemo na način, da je podobna tisti zahtevi Svetlane Makarovič, ki jo je naslovila na ljubljanski mestni svet, prepovedovala pa je omejevanje kajenja med mačkami v Zgornji Šiški. Lahko jo razumemo bolj resno in tako bomo bližje resnici: Zveza borcev je včasih uživala enak status kot ZKS ali SZDL, bila je t. i. družbeno politična organizacija prvega reda. S tega stališča je Stanovnikovo usklajevanje proračunskega stanja in finančne strukture v državi z njegovo organizacijo logično. Vsak dan namreč tudi vidimo, da Zveza borcev suvereno jemlje svojo vlogo državniško zares: prepoveduje te in one stranke, omejuje ta in tista gibanja, predlaga tega ali onega politika, išče mandatarja za prihodnjo vlado in ga tudi ponuja.

V tem smislu je Janez Stanovnik v svoji prostodušnosti do Križaniča na laž postavil celo Milana Kučana, ki je za Svet na kanalu A pripovedoval o tem, da so problem naše družbe skupine in posamezniki, ki se že ves čas »zaletavajo« v t. i. komunistično hišo strahov, ki da upravlja z državo, a je v resnici nikjer ni. Ker ima Zveza borcev enak status kot ZKS, prva pa se s presodno močjo loteva upravljanja države, bo sledil logičen sklep, da je tudi rdeča hiša strahov v Sloveniji še kako živa.

Razumeti pa moramo tudi Kučanove primerjave: če je prvič po dolgih letih govoril o »prividnih« rdečih hišah in jih drastično zanikal, tega ni storil po naključju. On in njegovi so sedaj do konca stopili na prizorišče: iz dlani jim polzi vse in zgodovina se jim ruši pred očmi, zato mrzlično hitijo kopati in pospravljati, a ta njihova vnema je opazna in jo je treba takoj prikriti ali zanikati. V ta red šteje tudi nov ponaredek slovenske zgodovine in zdajšnjosti. Uredniški odbor pod vodstvom člana CK ZKS, zadolženega za kulturo, Matjaža Kmecla, je izdal Sloveniko, novo slovensko »enciklopedijo«, ki jo je v svet pospremil eden zvestejših simpatizerjev Gregorja Golobiča, Miha Kovač. Časi so torej tudi za partijo kritični, pa je treba napraviti vse, da bi se pred odločilnimi volitvami tranzicije retuše čimbolj poznale. Da so na predstavitvi najnovejšega ponaredka prisostvovali vsi, ki slovensko zgodovino v javnosti še posebej poneverjajo, je logičen okrasek prve premise. Kmecl je prve izvode predal prav Milanu Kučanu in Francetu Bučarju, kar kaže, kako živa in nepopustljivo organizirana je tale tovarišija.


Vendar vse skupaj ne bo veliko zaleglo. Stanovnik iz prvega odstavka namreč vsak dan naredi več škode. Ocenjevalo se je, da Zvezi borcev in Kučanu ne bo uspelo v celoti volilnega telesa SD pritegniti k Jankoviću. Niti ni to docela izvedljivo niti ni ljubljanski župan primerna posoda za takšen prenos. Vsak dan bolj se zapleta v nerazrešljiva protislovja glede finančnih transakcij v svoji družini, z njim pa tone tudi lista. Stanovnik si je tako premislil na svojo roko in dal Zvezi borcev prosto pot pri določanju političnih preferenc. Zato je začel od mrtvih vstajati Borut Pahor, kar pa je ponovno uravnoteževal Milan Kučan, ko je glasove vlekel stran.

Danilo Türk se je strahovito zapletel z afero spodnjega perila, zapleta pa se še naprej: v zadnjem tednu so v njegovi pisarni predlagali nabirko: denar bodo preprosto nabrali v »puščico«. Ob tem bo prva avtoriteta v državi dvakrat kršila zakon: prvič, ker morajo tisti, ki so denar neupravičeno pridobili, vrniti celoten znesek, če pa tega ne naredijo, so še vedno neupravičeno obogateni. Pravno gledano je nabirko mogoče razumeti le kot darilo: od darila pa moraš spet plačati davek. Zgodba za naslovnico iz predsednikovega urada, ki bi moral biti po funkciji simbol delovanja pravne države in garant zakonitosti ter ustavnosti! K temu lahko dodamo še neupravičeno dodelitev sredstev Barbari Miklič Türk: dobila naj bi nadomestilo za izgubljeni dohodek zaposlenega zakonca, čeprav ga ne bi smela, saj ni bila nikoli zaposlena.

Zaradi denarja slabo kaže tudi Gregorju Virantu (in njegovi ženi). Oktobra 2010 je v odgovor na članek spodaj podpisanega zapisal, da ima denar rad toliko, kot ga ima večina Evropejcev. Novembra 2011 smo spoznali resnico: denar ima bistveno raje kot večina sodržavljanov: zanj je pripravljen pozabiti na nekdanje zaveznike, si zaradi prevelikih izplačil onemogočiti kariero in se javno osmešiti. Takšna ljubezen do denarja je najstniške narave: pač pretirana v svoji slepoti. V istem odgovoru smo lahko prebrali tudi »detektivsko« pomenljiv stavek: Virant namreč pravi, da se s SDS identificira, strinja in z njo (ali zanjo) deluje. To pomeni, da je njegov projekt pristopa kasnejši, dokaj pozen: danes ta stavek namreč obžaluje, tako kot prejšnjega. Če je »projekt Virant« nedaven, pa to pomeni, da so ga lansirali samo zato, ker so izčrpali vse svoje možnosti. Tej agoniji pa smo dnevno priča.

Tranzicijska levica se približuje volilni katastrofi, največji v zadnjem času.