Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Kučan je slovenski kralj na Betajnovi, ki naši deželi vlada s fake news

Deli na:
Kučan je slovenski kralj na Betajnovi, ki naši deželi vlada s fake news

Foto: Primož Lavre

Kučanovih dvoličnih manipulacij, zavajanj in sprevračanj preprosto nikoli ne zmanjka.

Kučan je v zadnjem intervjuju za Mladino pokazal, da je res kralj fake news (lažnih novic) in zakaj s svojim F 21 še vedno rola Slovenijo iz ozadja. Kot po navadi pred volitvami je tudi tokrat iz ozadja stopil v ospredje in povedal, kaj misli, in s tem dal iztočnice dominantnim medijem. In seveda dal navodila, koga naj se voli in se v isti sapi sprenevedal: »Bojim se, da moja javna podpora ne bi pomagala.« Čeprav je v intervjuju citiral Marjana Šarca in ga celo vzel v bran. Ampak to je tipični Kučan: večno vse sprevrača, zavaja, trosi polresnice in kaže s prstom na druge, da ne bi videli njega in njegovih kompanjonov.

Kučan je pač slovenski kralj na Betajnovi, ki naši deželi tudi po poteku vseh uradnih političnih funkcij vlada s fake news: z lažmi, dezinformacijami, propagando in manipulacijo, ki jih širijo njemu zvesti dominantni mediji. Bolj malo iz ospredja in od 2002 do danes predvsem iz ozadja. To je tudi sam priznal na vprašanje, češ zakaj pa ne kandidira za predsednika vlade. »Saj sem že predsednik Foruma 21.«

Čeprav naši levi dominantni mediji fake news povezujejo zlasti z vzponom Donalda Trumpa, so pri nas že dolgo stalnica in orodje za vladavino Kučana. Fake news namreč niso zgolj lažne novice, temveč tudi mešanica polresnic, zamolčanih resnic in izkrivljanj, v katerih Kučan preprosto blesti. Gre za staro prakso, ki se v naših dominantnih medijih vleče že iz časov propadle totalitarne Jugoslavije in zagotavlja skorajda neprekinjeno vladavino levice v zadnjih 26 letih.

Kučan največjih svinjarij v zvezi s svojimi kompanjoni in varovanci nikoli ne vidi, jih ne problematizira, kaj šele javno napade.

Ker je Kučan kralj fake news, ga dominantni mediji nikoli ne soočijo z očitnimi protislovji, v katere se nenehno zapleta, ker je zanj edino merilo ideologija. Igra veliko moralno in politično avtoriteto, pristojno, da sodi o vsem in o vseh. Na videz se spotakne ob vsako malenkost, vsem po vrsti očita, da se ne izrečejo o ključnih vprašanjih in ne dvignejo glasu, ko vidijo nepravilnosti ali krivice: »Problem ni samo to, da se to dogaja, problem je, da tisti, ki vedo, kaj je res in kaj ne, molčijo in se ne uprejo taki raboti.«  

Hkrati sam Kučan največjih svinjarij v zvezi s svojimi kompanjoni in varovanci nikoli ne vidi, jih ne problematizira, kaj šele javno napade. Denimo o številnih spornih dejanjih in aferah svojega varovanca Zorana Jankovića. In česar ne vidi Kučan, to ne obstaja, saj o tem ne poročajo slovenski dominantni mediji in zato večina javnosti o tem nič ne ve. A o čemer javnost ne ve, ne obstaja. Gre za nadaljevanje stare totalitarne prakse iz Jugoslavije, kjer je obstajalo samo tisto, kar so določili gospodarji resnice, beri laži, manipulacij, propagande in izkrivljanja – komunisti.

Fake news niso zgolj laži, temveč tudi tisto, kar se javnosti namerno zamolči z namenom manipulacije. Tudi v tem Kučan prav blesti, ko gre zanj ali za člane njegovega Foruma 21 (F21). Ko je Herman Rigelnik nedavno zagrešil »veleizdajo« Kučanovega nacionalnega interesa in svoj delež v Proteju prodal tujcem, Francozom, je Kučan molčal in ga ni javno napadel ali izključil iz F 21.

Podobno molči ob kazenskih ovadbah zoper vplivnega forumaša Stojana Petriča. To ne obstaja, o tem se ne bo javno razpravljalo! Ne, Petrič je ugledni gospodarstvenik! In pika! Po Kučanu je treba razpravljati o zadevi Patria, saj Janša po njegovem ni dokazal nedolžnosti: »Pravno je bila končana na način zastaranja, ni bilo dokončnega odločanja o krivdi ali nekrivdi.«

Tako se je v Mladini gladko zlagal, da ne ve, kdo so strici iz ozadja in da to vsekakor ni on! Da pač o tem nalagata Janša in Pahor.

Ker ga dominantni mediji ne v Jugoslaviji ne v samostojni Sloveniji niso nikoli nadzorovali, še vedno dela in govori, kar se mu zljubi. Tako se je v Mladini gladko zlagal, da ne ve, kdo so strici iz ozadja in da to vsekakor ni on! Da pač o tem nalagata Janša in Pahor. In v maniri lažnih novic celo lastno »stričevstvo« obrnil sebi v korist in za bančno luknjo, za katero je v prvi vrsti kriv on z idejo nacionalnega interesa in njegovi kompanjoni iz F 21, obtožil neke strice iz ozadja: »Šesti blok termoelektrarne Šoštanj je očitno imel strice iz ozadja. Bančna luknja jih je imela, iransko pranje denarja jih ima …«

No, še kaki bruseljski strici, kajne? Samo stric Kučan in njegovi forumaši ne! Kučanovih dvoličnih manipulacij, zavajanj in sprevračanj preprosto nikoli ne zmanjka. Tako danes še naprej na vso moč navija za neodvisnost Katalonije, svetuje slovenskim, španskim in EU-politikom, hkrati pa je ponarodela njegova izjava, da osamosvojitev Slovenije ni bila njegova intimna opcija.

Kraj slovenskih fake news Kučan je v skladu s tradicijo stričevskega vladanja iz ozadja tudi pred tokratnimi volitvami dal napotke, koga naj se voli, da bi zagotovili kontinuiteto. Pred volitvami 2004 je v imenu F 21 podprl Toneta Ropa iz LDS. Pred volitvami 2008 je izvedel veliki pok s Finskega, ki je učna ura iz fake news. Pred predčasnimi volitvami 2011 je najprej z romanjem na ljubljanski Magistrat vodil »peticijo za Jankovića«. Pri konstruktivni nezaupnici 2013 je podpiral svojo takratno marioneto Alenko Bratušek in ji 2014 spodnesel stolček, da bi na volitvah 2014 ustoličil svojega novega izbranca Mira Cerarja.

Ta se na oblasti ohranja tako dolgo ravno zaradi podpore Kučana. To lahko vidimo iz njegovih besed: »Eno izmed političnih načel, ki jih zagovarjam, je, da je na ravni države treba razmišljati najprej o interesih države, šele potem o interesih stranke in na koncu posameznika. Prvo je Cerarju uspelo. Poskušal je uveljavljati interese države.« In ker je za Kučana interes države enak interesu Kučana in njegovega omrežja F 21, je jasno, zakaj je Cerar zvezda slovenskih fake news! Ker ima Kučanov blagoslov, lahko celo upa, da bo njegov izbranec tudi na volitvah 2018.