Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Janšev satelit obsojen na propad: Pavel Rupar bo v Evropski parlament prišel le kot obiskovalec

Deli na:
Janšev satelit obsojen na propad: Pavel Rupar bo v Evropski parlament prišel le kot obiskovalec

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Kdor je pričakoval, da bo Anže Logar ustanovil svojo stranko, se je pošteno uštel. Vsaj zazdaj je še ne bo ustanovil, verjetno bo počakal do volilne kampanje pred naslednjimi državnozborskimi volitvami čez dve leti. Namesto tega smo dobili stranko Glas upokojencev, ki jo je ustanovil nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar.

Z njo naj bi nagovarjal upokojence, ki so po izpadu Desusa iz parlamenta ostali brez svoje stranke. Desus je nagovarjal pretežno levo volilno telo, vendar je dosegel tudi del desnega, Glas upokojencev pa bo večinoma nagovarjal desno volilno telo in morda posegel tudi v levo. Toda zelo verjetno v nobeno smer ne bo prav uspešen.

Levi volivci vedo, kdo je Rupar in iz katerih strankarskih logov prihaja; nenazadnje je še pred kratkim na tradicionalnem taboru SDS v Bovcu, oblečen v narodno nošo, prepeval uspešnice Avsenikov. Desni del pa večinoma že ima izbranca, saj Janeza Janšo in njegovo SDS večinoma volijo starejši volivci, na katere zdaj računa Rupar.

Seveda lahko že zdaj napovemo, da bo Rupar v Evropski parlament prišel le kot obiskovalec, do državnozborskih volitev pa bo najverjetneje usahnila tudi njegova stranka.

Glede na karizmo prvaka SDS je težko verjeti, da bi ga pustili na cedilu in se odločili za njegovega nekdanjega poslanca. Morda lahko del volivcev odpelje NSI, predvsem starejši del, toda večinoma ima NSI mlajše volivce. Največji uspeh Ruparjevih upokojencev bo kvečjemu, če bo preprečil vnovično vrnitev Desusa v državni zbor, a to bi bilo za to stranko težko tudi brez Ruparja. Pri tem tudi Glas upokojencev nima veliko možnosti, da sam prebije parlamentarni prag.

Glede na zadnje dogajanje v vrhu SDS se Janša ne boji Ruparjeve upokojenske stranke tako zelo kot morebitne stranke Anžeta Logarja. Njihove interne ankete so pokazale, da jim Rupar vzame zelo malo volivcev, medtem ko bi Logar s svojo stranko lahko prevzel celo 30 odstotkov volivcev SDS. To so pokazale ankete, ki so jih naredili za evropske volitve, na katerih bi lahko nastopil tudi Rupar in na njih izmeril svojo stranko. Seveda lahko že zdaj napovemo, da bo v Evropski parlament prišel le kot obiskovalec, do državnozborskih volitev pa bo najverjetneje usahnila tudi njegova stranka.

Foto: Bobo - Pavel Rupar na ustanovnem kongresu stranke Glas upokojencev

Spomnimo se podobnih satelitskih projektov SDS, ki so vsi po vrsti klavrno propadli: liberalni Prstan ni niti nastopil na volitvah, konservativni Glas za otroke in družine pod vodstvom Aleša Primca pa za skupno listo z Novo ljudsko stranko Franca Kanglerja niti ni znal pravilno vložiti listo kandidatov, podoben fiasko je doživela Lista novinarja Bojana Požarja.

Na zadnjih evropskih volitvah je spodletelo Domovinski ligi (Dom) Bernarda Brščiča, na zadnjih državnozborskih volitvah pa je zunaj parlamenta ostala lista Povežimo Slovenijo. Enako velja tudi za Ruparjevo stranko, ki za svoje upokojenske mitinge že zdaj najbolj računa na avtobusne prevoze v režiji SDS.