pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Janez Turinek: Sprenevedanje

Deli na:
Janez Turinek: Sprenevedanje

Ob 25. obletnici države Slovenije se nam ni potrebno preveč na glas hvaliti, kako na naši njivi uspeva zelo visoko ekološko pridelani plevel, ki mu po domače rečemo Sprenevedanje z veliko začetnico. Kriminalist Anton Jamnik že 20 let išče zločince za več kot 690 množičnih morišč po vsej Sloveniji, pa ni odkril še niti enega. Kriminalisti, ki se ukvarjajo s primerom umora Janka Jamnika, niso odkrili nobenih sledi njegovih pravih morilcev, nekega rezervnega morilca vlačijo po sodišču. Podobno kot pri Ivanu Krambergerju: devet let je v ječi sedel nekdo, ki ima s Krambergerjevim umorom približno toliko, kot imam jaz z angleško princeso Kate ali še manj. Sprašujem se, čemu sploh mučimo policiste, da nam za 690 evrov na mesec nastavljajo po cestah radarje, ko bi nam lahko Slovenci iz Paname in drugih davčnih oaz velikodušno nakupili na tisoče Pipistrelovih avionov, da bi lahko na hitro zapustili naš zatohli zračni prostor, ki je zatohel prav zaradi sprenevedanja. Pa še sprenevedati se nam ne bi bilo več treba, ker bi kot božje oko z neba bilo vse vsem očitno.

Za MOL ima vlada 300 milijonov evrov, za vojsko pa je muca papala. Ali se Slovensko vojsko kaznuje samo zato, ker ni hotela pristati na istospolno zakonsko skupnost z okupatorsko JLA? Zato mora zdaj za kazen SV dihati s škrgami, ker je v desetdnevni vojni za Slovenijo brez rdeče zvezde na glavi tako grdo osramotila četrto največjo vojsko v Evropi. Popolnoma druga pesem je slovenska policija, ki se ponaša s tem, da ji leta 1991 ni bilo treba zamenjati rdečezvezdnega gospodarja. Že 70 let je isti. Uporniki jih hitro dobijo po glavi. V zoofilski aferi s psi pred leti, ki ni nikoli dočakala epiloga, je vrh policije mrzlično iskal policista, ki je ovekovečil satanski prizor iz Oražnove ulice, namesto da bi bil policist nagrajen s Pulitzerjevo nagrado za fotografijo. Narobe svet. Primer Baričevič je takrat dobila v roke tožilka, ki bi si v normalni državi zaslužila postati pravosodna ministrica, ker je želela zadevi priti do dna. Ker pravosodje vodijo prijatelji iz časov bratstva in enotnosti, so namesto pasjega odvetnika začeli kazensko preganjati tožilko. Trije psi so odlajali, karavana sprenevedanja je šla dalje.

Šolstvo ima smernice, ki govorijo o tem, da je Krkovič za dijake prepovedan, Kučan pa zaželen; zelo neumno, če se spomnim svojih dijaških let, ko je bilo najboljše tisto, kar je bilo prepovedano. Če bi dijaška organizacija bila kaj vredna, bi Krkovič imel predavanje za gimnazijce mimo piškavih ravnateljev v parku Tivoli. A v tej državi lahko trenutno prosperiraš le, če se znaš sprenevedati. Kot da imamo vse leto prvi april.

Cerarjevi volivci so zelo zadovoljni s stanjem v državi, samo da ni na zadnjih volitvah zmagal zadnji politični zapornik. Cerar se mu še ni opravičil. Tisti, ki ste Janšo volili, so vam tako ali tako, glede na poročanje nacionalne televizije, že šteti dnevi. Stari udbovci ne morejo umreti, ker imajo previsoke pokojnine. Leljak zdaj straši še z udbovskimi dokumenti, ki bodo razkrili, da so župniki zasebno maševali za Udbo na takrat nacionaliziranem blejskem otoku, čeprav prisiljeno, pa vendar. Resnice se vsaj župniki ne bojimo, četudi smo se kdaj kje opekli. Mož in žena, ki se drug pred drugim sprenevedata, nimata možnosti dočakati zlato poroko. Gospodarstvo je na psu. Mladi odhajajo na tuje. Gorenje še vedno izdeluje pralne stroje in televizorje. Televizorjem in prostovoljnemu prispevku za RTV se Slovenci množično odpovedujemo, potem ko smo izvedeli, da nas nacionalna televizija kar naprej farba oz. okrog prinaša s polresnicami.

 Druga republika, ki bo nastala iz prve, potrebuje vsaj na začetku zdravo pamet, ki je sedaj ob zatonu prve popolnoma odpovedala. Orwell ima v Ljubljani spomenik, saj je to mesto prašičev, tam pri koritu NLB-ja. Na naši živalski farmi so vsi enakopravni, ampak prašiči so pa malo bolj enakopravni. Ta prašičji sindrom Živalske farme se simptomatično prenaša celo v mojo zlato generacijo. Ko sta dva, novinar in fotograf za svoje delo tako zelo različno nagrajena: en Karba, ki je del gospodarjeve organizacije, bo dobil službo na NPU, ker je v našem RKC-ju odkril Ameriko. Drugemu, Božiču je namesto Pulitzerjeve nagrade za fotografijo SMS Alenke Bratušek pomagal k statusu izbrisanega oz. je postal »persona non grata«. Novinar in fotograf sta toliko verodostojni osebnosti, koliko si upata slediti resnici, in ne glede na to, za koga delata.

Ker pa sprenevedanju ni konca ne kraja, poglejmo še malo na našo sveto molzno kravo, ki ji namesto mleka še vedno iz vimena teče kri, pijejo pa jo odporniki morilcev NOB. Ti imajo od 27. aprila do 9. maja največ pustnih karnevalov. Partizani bi si sedaj že želeli na svojih veselicah imeti pred požrtijo še mašo s škofom. Pravim partizanskim borcem, ki so se zares borili za svojo domovino in so ubiti obležali, pa organizacija, ki jih zastopa, še danes odreka pravico do križa, ki jo ima vsak krščen človek. Pozivam vse, ki imate med frankolovskimi žrtvami svojce, da okupatorski simbol rdeče zvezde prekrijete s krščanskim simbolom, saj je tiste žrtve povzročil moj faran, ki je bil župnikov nečak. Ker sem tudi jaz otrok partizanskih borcev, zahtevam, da mi ta država omogoči pravico, da se z vseh partizanskih spomenikov odstrani okupatorski simbol rdeča zvezda in se nanje nalepi križ. Če je Putin bil sposoben rdečezvezdne morilce ruskih carjev vreči na smetišče zgodovine, moramo to storiti tudi Slovenci še pred njegovim obiskom. Ljubljanska mestna občina ima sedaj dovolj denarja, da lahko svojemu komunalnemu podjetju zaupa največjo investicijo v samostojni Sloveniji: odstranitev vseh spomenikov, ki spominjajo na morilce NOB. Pozivam k izpraznitvi rdečezvezdne greznice, ki je polna. Pri tem bi nam lahko pomagal znameniti poljski filmski režiser slovenskega rodu Mitja Okorn.