stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Ivan Puc: Zakaj pokopati brata

Deli na:
Ivan Puc: Zakaj pokopati brata

V Reporterju smo pred nekaj tedni zapisali besede gospe Benčina iz Ribnice z razprave v Rovtah o pokopu žrtev povojnega nasilja. Naj jo povzamem: vseeno ji je, ali njena dva brata  pokopljejo ali ležita še naprej tam, kjer sta, če se bodo nedolžne fante še naprej imenovali zločinci in jih ne bodo rehabilitirali.

Gospa ima v nečem prav: žrtve so pri nas skrajno grdo in lažnivo klevetane do današnjega dne. Prav zato, ker vsaj nekatere žrtve ne ležijo več tam, kje so bile, saj sta le obveljala širši konsenz in politična volja, da jih pokopljemo, se o vsem tem pogovarjamo. Lahko poiščemo rešitev za njuno pravno rehabilitacijo in v javnosti kritiziramo tiste, ki še naprej klevetajo žrtve ter jih razglašajo za ustaše in izdajalce. Torej ni brez pomena, da pokopljemo tudi njuna brata. Pokop je tudi pravica pokojnega.

A klevetanju, ki moti še marsikoga, se ne bo mogoče znebiti. Tako je v demokraciji. Borčevska organizacija in stranka SD sta složno napadli kot »provokacijo« napis Slava junakom na vencu Nove slovenske zaveze pred Hudo Jamo. Tudi takšne »provokacije« bodo morali v SD prenesti; že dolgo, ker smo v demokraciji, ne morejo več preprečiti, da za del Slovencev veljajo za junake. Smešni so, če mislijo, da bodo oni določali, kaj ne sme pisati na vencih ali denimo na spomeniku v Grahovem. Pisec teh vrstic sem jim v polemiki na forumu občinske SZDL (skušali so ga spremeniti v inkvizicijo) pred natanko tremi desetletji dejal, da so tragikomični v obtožbah, da kot podpredsednik ZSMS in nečlan zveze komunistov napadam partijo.    

Začetek pokopov, ki jih je odločilno spodbudil zakon o prikritih grobiščih in pokopu žrtev, sproža več dilem in daje prostor različnih mnenjem; tudi takim, da gre za prisilni pokop. Ne manjka tudi politikantstva in izigravanja vseh vrst. Politika je pokop vseskozi ignorirala, zdaj ko so narejeni odločni koraki, umika ne bi smelo biti. In tega je varuhe revolucionarnih izročil strah. Zakon se lahko tudi spremeni (kot predlaga SDS), če se to izkaže za upravičeno.

Priča smo dogajanju, ki pomeni prvi kamenček v mozaiku širšega procesa, je na Radiu Ognjišče izjavil tajnik Slovenske škofovske konference Tadej Strehovec, za katerega je sprava duhovno zdravljenje kolektivne podzavesti naroda. Poprave načetih odnosov v skupnosti pa se žal (ali na srečo) ne da izsiliti.