Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Ivan Puc: Veliki interpelator

Deli na:
Ivan Puc: Veliki interpelator

Interpelacijo zoper delo celotne vlade so interpeliranci pospremili v en glas: to je priložnost, da povemo, kaj smo naredili. A kaj ko je premier Miro Cerar brž dodal, da je to »neprimeren način obravnavanja vlade«. Kako je lahko nekaj neprimerno in obenem priložnost? Sicer pa je Janez Janša počel že marsikaj, kar se je temu ali onemu lahko zdelo zelo neprimerno, vložitev interpelacije pa je gotovo ena od njegovih najmanj spornih dosežkov. Nasprotno, interpelator ima prav: državljani si razpravo o delu te vlade zaslužijo.

Tudi Cerar je ponovil, da je vlada dobila priložnost poudariti dosežke. Povsem neambiciozno: moral bi reči, da ima priložnost predstaviti načrte za drugi del mandata. Šele ko bo opravil tudi ta del svojega posla v zagovoru pred poslanci in politično javnostjo, bodo lahko vladni ljudje polni samozavesti govorili, da bo interpelacija »dodatno okrepila koalicijo«. Na to ga je spomnil tudi prvak SDS, ko je dejal, da bo vlada lahko popravila napovedi iz koalicijske pogodbe in bolj stvarno povedala, kaj kani še opraviti. Premier je potožil, da imajo za početi veliko pomembnejšega. Kaj pa je lahko še pomembneje od tega, da državljanom in državljankam povedo, kaj bodo počeli še dve leti in jim dajo trdne zaveze. Navsezadnje, kako bodo na volitvah položili račune, če imajo o tem le meglene predstave. Torej imajo zdaj izvrstno priliko narediti to v pospešenem tempu. Le kako jih lahko en dolg dan, ki ga bo Cerarjeva ekipa preživela v državnem zboru, ovira pri vladanju. Saj je prej kot ne rutinsko, brez resnejšega razvojno-reformnega preboja, kot se je izrazil kolega od Večera. 

Ena od dominantnih tez po vložitvi interpelacije pravi, da si Janša, izgubljajoč potenco, z njo utrjuje položaj na desnici. Na naslednjih volitvah se ne bo odločalo le, kdo bo mandatar, ampak tudi o usodi politika, ki je v politiki že od mladih nog – še iz časov pred tranzicijo. Reši ga lahko samo to, če bo tok upadanja podpore stranki obrnil vsaj rahlo navzgor. Da se že trudi, ni nobenega dvoma. Kakšne sadove lahko obrodi njegov napor, pa je že drugo vprašanje. 

Komentatorji interpelacije so si dali mnogo opraviti z impozantno statistiko: v vsej politični zgodovini Slovenije je bil Janša tisti, ki je edini, in to trikrat, interpeliral celotno vlado. Je veliki interpelator gotovo bi bil raje veliki imperator in ne le interpretator.