kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Življenje v ljubljanski preriji

Deli na:
Igor Kršinar: Življenje v ljubljanski preriji

Predstavljajte si, da imate nepremičnino, v kateri ne živite in je ne oddajate. Imate jo za vikend ali za priložnostno bivanje. Nekega dne se vanjo vseli neka skupina mladih in jo razglasi za svojo avtonomno cono, češ da se ukvarja z alternativno kulturo in podobno. In ko želite svojo lastnino uporabljati, prodati ali oddati v najem nekomu drugemu, vam ti alternativci to preprečujejo. Spor bo moralo reševati sodišče. Lahko je tudi obratno. V Sloveniji je precej praznih in neuporabljenih objektov. Skupaj s prijatelji ali somišljeniki se odločite, da boste enega zasedli in se pri tem sklicujete na to, da ga uporabljate za alternativno kulturo. Pravi lastnik, lahko je občina ali zasebnik, vas bo prav tako lahko deložiral šele z ustrezno odločbo sodišča. 

Mladi brezdelneži, ki so na podoben način okupirali Rog in še prej Metelkovo, si svet predstavljajo tako, da se tisti, ki prvi najde prazen objekt, lahko vanj tudi prvi vseli. Podobno so v 19. stoletju razmišljali ameriški naseljenci, ki so se selili z vzhoda proti zahodu. V prerijah so našli obljubljeno zemljo in jo zasedli, si zgradili lesene hiše in ogradili vrtove. Bilo je lepo, prostor je bil prazen, razen če so si ga lastili Indijanci, ki se z novimi naseljenci niso sprijaznili. Sledilo je to, kar je znano. Seveda pa Ljubljana ni neki multikulturni center alternativne umetnosti, kjer se lahko vsak vseli, kamor želi, in počne, kar ga je volja. 

Ključni problem vseh teh alternativnih con je v tem, da jih je mesto Ljubljana (župan in mestni svet) vsa ta leta toleriralo. Vsak odgovorni lastnik bi sprožil ustrezen postopek takoj, ko so jih ti ljudje protizakonito zasedli. Tako pa so se tam zaredile cele skupine mladih brez resnega dela in se ideološko radikalizirale. Spomnimo se samo cirkusa z Avtonomno cono Molotov, ko so mladi levičarski skrajneži zasedali barake Slovenskih železnic na območju, kjer zdaj gradijo džamijo, izselili pa so se šele potem, ko jim je takratna županja zagotovila primerno nadomestno lokacijo. 

Podobno zdaj skvoterji v Rogu preprečujejo legalno izvoljenemu ljubljanskemu županu, da upravlja  objekt v skladu z načrti mestnega sveta. Če bi bil Zoran Janković res tak »frajer«, za kakršnega se rad predstavlja, bi jih že zdavnaj nagnal ven – in to brez bagra. Že zdavnaj bi lahko sprožil ustrezne pravne postopke in prek sodišča dosegel njihovo deložacijo. To mora veljati za vse nezakonito zasedene stavbe. Ljudje se morajo navaditi spoštovati lastnino, vse kulturne skupine pa morajo pod enakopravnimi pogoji zaprositi za uporabo prostorov. Tako je vsaj v demokratičnih družbah. Sicer smo kot kavboji na Divjem zahodu.