Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Vrnitev v Jurski park

Deli na:
Igor Kršinar: Vrnitev v Jurski park

Kdor je gledal zadnjo oddajo Tarča na TV Slovenija, se je lahko upravičeno zgražal. Razprava in zasedba je spominjala na resničnostni šov, kot je Kmetija, iz naftalina potegnjeni nekdanji politični obrazi pa morda tudi na Jurski park. Vse skupaj je bilo tako neumno, da bolj niti ne bi moglo biti, saj so se kot v Višnji Gori prerekali okoli oslovske sence. Piko na i pa je dodala še politično aktivirana novinarka Vida Petrovčič, ki je nekdanjo poslanko LDS Metko Mencin, znano po nasprotovanju Slovenski vojski tik pred agresijo JLA na Slovenijo, prepričevala za vrnitev v politiko. Češ, poglejte, nasprotna stran, ki zagovarja prepoved splava, se je že organizirala, ali se boste tudi vi. Če v oddajo povabijo še bivšo poslanko Združene liste Matejo Kožuh Novak, na drugi strani pa Angelco Likovič, vneto zagovornico prepovedi splava, potem povprečni slovenski gledalec dejansko dobi občutek, da mora na volitvah še enkrat podpreti levico, sicer bo desnica naredila nekaj groznega.

A v resnici se ni zgodilo nič tako strašnega, da bi temu morala »nacionalka« posvetiti oddajo. Na pročelju frančiškanske cerkve so vrteli film o razvoju človeškega življenja od spočetja do rojstva. Niti besedice o splavu, na koncu je le poziv: Izberi življenje. Če bi tak film vrteli na zidu neke mestne hiše, se najbrž ne bi nihče zakadil vanj, ker se je to dogajalo na cerkvi, pa so njeni nasprotniki takoj zagnali vik in krik. Celo ljubljanski župan Zoran Janković, za katerega je te dni prišlo v javnost, da je bil zaradi spolnega nadlegovanja farmacevtke kazensko ovaden, a se to nacionalni TV ne zdi dovolj dobra tema za Tarčo. Če ženske otipava Donald Trump, je to velika tema. Ko to počne ljubljenec slovenske levice in Milana Kučana, pa t ne sodi na nacionalno televizijo. Sodi pa neki filmček, iz katerega se da narediti kulturni boj.

Vsa ta zasedba domnevno eminentnih dam v Tarči ni znala ali hotela javnosti dopovedati, da se splava ne da kar tako prepovedati, saj je z ustavo v 55. členu zajamčena pravica staršev do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Za spremembo ustave pa mora glasovati najmanj 60 poslancev oziroma dve tretjini državnega zbora. Tako velike večine desnica nikoli ne bo mogla doseči, saj trenutno še ene tretjine nima, če pa bi imela v programu prepoved splava, ne bi zbrala niti četrtine poslancev. Ustavna določba tudi ne prepoveduje nikomur, da se javno zavzema za splav ali proti njemu. Vsekakor je ta spektakel omogočil nekaterim političnim »dinozavrom«, da so se vrnili iz Jurskega parka, glavni aktivistki Katarini Nzobandora promocijo v javnosti, lobijem iz ozadja pa da še naprej kradejo daleč pred očmi med seboj sprte javnosti.