klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

medved Svet24.si

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar o zadnji politični pobudi Novi Slovenije

Deli na:
Igor Kršinar o zadnji politični pobudi Novi Slovenije

Ljudmila Novak ima tokrat prav! Nova Slovenija – krščanski demokrati nujno potrebuje predvolilno koalicijo strank, s katerimi želi oblikovati prihodnjo politiko. Nove pobude in stranke na politični desnici namreč kažejo, da se utegne zgoditi, da bo v množici strank na desnici parlamentarni prag prestopila samo SDS kot najmočnejša med njimi. Manjše stranke lahko to druga drugi onemogočijo. Seveda je možen tudi najbolj optimističen scenarij, po katerem bo desnica z novimi strankami dosegla še boljši rezultat, če bo večini vendarle uspel preboj. Pri tem se ne morejo zanašati na ankete, kajti NSI je s petimi odstotki tik nad parlamentarnim pragom in kaj hitro lahko izpade iz državnega zbora, kot se je navsezadnje tudi že zgodilo.

Politični zavezniki Nove Slovenije so – pa če njeni člani verjamejo ali ne – prav manjše stranke na desnici, v katerih vidi svojo največjo konkurenco. SDS ne potrebuje zaveznikov za nastop na volitvah, kajti dovolj je močna, da lahko sama doseže dober rezultat. Zaveznike bo potrebovala, če bo oblikovala naslednjo vlado. Med najbolj logičnimi zavezniki je tudi NSI, čeprav stranki v zadnjih časih nimata najboljših odnosov. Zato je toliko bolj pomembno, da se oblikuje zavezništvo manjših programsko sorodnih desnih strank in s skupno listo doseže čim boljši rezultat. Zato je ideja Marjana Podobnika o oblikovanju koalicije med SLS, Novo ljudsko stranko, NSI in Primčevo stranko, ki jo je dal v oddaji Odmevi TVS, pravzaprav zelo dobra. A ni prišla ob pravem trenutku, saj ga prvak SLS Marko Zidanšek meče iz stranke, s prvakom zdaj Nove ljudske stranke Francem Kanglerjem prav tako ne želi sodelovati.

Tako je oblikovanje zavezništva najbolj v rokah med seboj sprte ljudske stranke, od katere je tudi odvisno, v kakšno smer se bodo razvijali odnosi na desnici. Če bo prišlo do sprave med sprtima Podobnikom in Zidanškom, se bosta lahko sporazumeli tudi stara in nova ljudska stranka, z Novo Slovenijo pa že zdaj obe lahko sodelujeta. Naslednji korak je podpis sporazuma o nenapadanju z SDS in nastajajočo Primčevo stranko. V primeru poglabljanja sporov v SLS pa se lahko zgodi, da bo stranka razpadla, njen del se bo pridružil Kanglerjevi NLS, del se bo umaknil iz politike, preostanek pa bo težko preživel, če ne bo poiskal dežnika pri NSI. Nastali bosta dve desnici: bolj desna bo združena okoli SDS, manj desna okoli NSI. Vprašanje je, koliko desnih strank bo na koncu preživelo volitve. Podobne zgodbe o razklani desnici smo navajeni že iz devetdesetih let, a vendar je bila takrat veliko močnejša. Danes se zdi, kot da nikoli več ne bo prišla na oblast.