Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Malo taharrusha, prosim!

Deli na:
Igor Kršinar: Malo taharrusha, prosim!

»Če bi bili vsaj malo humani, deset odstotkov prebivalstva ne bi bil poseben problem,« je na vprašanje, koliko beguncev lahko sprejme Slovenija, v oddaji Studio City odgovoril poslanec Združene levice Matjaž Hanžek. Ob tem je še dodal, da če Evropa ne more preživeti pet milijonov beguncev, kar pomeni en odstotek evropskih državljanov, potem niti ni potrebe, da taka nesposobna Evropa preživi. Za silvestrske dogodke v Kölnu pa je dejal, da je večje kaznivo dejanje, če nekateri zlorabljajo kaznivo dejanje posameznika ali neke manjše skupine in to posplošujejo na celo etnično skupino, kar je po njegovem v zgodovini vodilo v fašizem in nacizem.

Hanžek se spreneveda, saj ne gre za begunce, ki bi bežali pred vojno, ampak za migrante, ki si želijo bolje živeti v Evropi. V Turčiji ni vojne, prav tako tudi ne v tranzitnih državah na njihovi balkanski poti. Iščejo najbogatejše, kot so Nemčija, Švedska, Avstrija … Tudi pri kölnskih dogodkih ni šlo za navadno kaznivo dejanje posameznikov, ampak za organizirano skupinsko spolno nadlegovanje žensk, imenovano taharrush.

Izvira iz arabske pomladi v Egiptu, od koder se je razširilo na druge arabske države in z migranti v Evropo, njegov namen pa je prisiliti ženske, da živijo v skladu s skrajnimi islamskimi pravili in za domačimi zidovi. Gre za mentaliteto ljudi iz dežel, kjer žensk nimajo za enakopravne. Policija je pri preprečevanju te ogabne igre nemočna, saj se odvija v treh krogih: v notranjem otipavajo, ropajo in žalijo, celo posiljujejo žrtev, v srednjem so gledalci, v zunanjem pa odganjalci mimoidočih, ki bi lahko žrtvi pomagali.

Kdor v Slovenijo vabi dvesto tisoč migrantov, s tem nevarnosti, da bodo žrtve taharrusha, izpostavlja tudi Slovenke. Hanžek ni povedal, kako bi poskrbel za njihovo varnost in kako bi preprečeval te dogodke. Ni povedal niti tega, kam bi jih nastanil in kako bi financiral njihovo bivanje v Sloveniji. Bi jih naselili v šolske telovadnice in naše otroke prikrajšal za telesno vzgojo? Bi jih nastanil v stanovanja in iz njih izselil denimo starejše stanovalce? Bi vsakemu izmed nas vselil stanovalca z drugačnimi kulturnimi navadami?

Zato je zelo pomembno, da slovenska vlada pripravi resen načrt, kako bo zavarovala svoje lastne državljane pred dogodki, ki se dogajajo v državah, ki so premalo premišljeno sprejemale migrante. Bolj kot lažna humanost je pomembna naša varnost, zlasti naših otrok in žensk. In ko bosta meje zaprli Avstrija in Nemčija, jih mora tudi Slovenija ter migrantom na mejah sporočiti, da sta varni državi že Turčija in Grčija. Zato je tudi zelo pomembno, da bi z novo hrvaško vlado sodelovali veliko bolje kot s prejšnjo.