zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Ko vrana vrani ne izkljuje oči

Deli na:
Igor Kršinar: Ko vrana vrani ne izkljuje oči

Odločitev Novinarskega častnega razsodišča (NČR) pod vodstvom Gojka Bervarja v zadevi SDS proti novinarki TVS Jeleni Aščić je še en prispevek k slovenski medijski blaznosti. NČR je namreč razsodilo, da Aščićeva ni kršila nobenega člena novinarskega kodeksa, ker je v oddaji Utrip izjavila, da »vodja opozicije snuje svojo vojsko« in tako komentirala predlog strokovnega sveta SDS, da bi pomanjkanje rezervistov v Slovenski vojski rešili z ustanovitvijo nacionalne garde. Ob tem se je naslonila na zavajajočo izjavo poslanca Združene levice Mateja Tašnerja Vatovca, da gre »ta predlog razumeti kot uvedbo paravojaške enote« in »da bi to lahko bilo neko strankarsko krilo vojske, kar je zastrašujoče«. V prispevek je vključila še izjavi Aleša Hojsa, obrambnega ministra v senci, da želijo, da se v to nacionalno gardo vključujejo domoljubi, in poslanca SDS Žana Mahniča, da bodo pristopili k temu projektu, ko bo SDS prevzela vlado. Ključno informacijo, da bi bili gardisti podrejeni Slovenski vojski in da torej nikakor ne gre za strankarsko vojsko, pa je novinarka zamolčala.

Na to je opozoril tudi varuh pravic gledalcev in poslušalcev na RTVS Lado Ambrožič, ki je poudaril, da je novinarka v oddaji izrekla nekaj, kar ne drži, da za svojo trditev ni imela nobenega sprejemljivega argumenta in da je s tem logično kršila temeljna poklicna merila. Toda NČR, katerega članica je tudi Aščićeva, ki se je sicer iz postopka izločila, se je postavilo v njen bran. Sklenilo je, da gre za izrazito avtorsko oddajo, da so o omenjeni temi poročali že v drugih oddajah in da je z navajanjem različnih izjav politikov »gledalcem prepustila možnost, da sami ocenijo, ali je njena trditev resnična«. Z drugimi besedami, novinar lahko po prosti presoji uporablja različne izjave politikov, jih interpretira, tudi z njimi manipulira, gledalci pa naj se sami odločijo, ali mu verjamejo. In to sklene Novinarsko častno razsodišče, ki naj bi bilo varuh etičnosti novinarjev. Če so nekateri gledalci »komentar« novinarke razumeli, da Janša snuje svojo strankarsko vojsko, s katero bo izvedel državni udar, NČR sploh ne zanima.

Po vsem tem bo del slovenske javnosti še naprej upravičeno verjel, da večina slovenskih novinarjev, zlasti na javni RTV in drugih dominantnih medijih, pripada nekakšnemu Forumu 571, neke vrste medijski sekciji Foruma 21. Ti državljani bodo tudi verjeli, da vodja opozicije nima druge možnosti, kot da te nekorektne novinarje grobo žali po tviterju. Za takšno prepričanje so odgovorni predvsem v društvu novinarjev in njihovem razsodišču, ki ne premoreta niti kančka časti in spoštovanja resnice, na kateri temelji ugled novinarskega poklica.