900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Ko se koreninam odpovejo

Deli na:
Igor Kršinar: Ko se koreninam odpovejo

Prejšnji teden smo v Reporterju objavili izjavo in pogovor z nekdanjim kandidatom za predsednika SLS Damjanom Medvedom, ki je med drugim povedal, da ga je pred kongresom SLS jeseni 2014 obiskal Peter Vrisk in mu obljubil podporo pod pogojem, da se mu čez nekaj mesecev umakne, da lahko SLS združi z SMC. Slednja naj bi bila zainteresirana za združitev z SLS zaradi njene lokalne infrastrukture, župani SLS pa bi s tem imeli odprta vrata do ministrstev. O smiselnosti združitve SMC in SLS je v istem času na nacionalni televiziji govoril tudi Gregor Golobič, ki je ob tem SMC označil za zmerno desnosredinsko stranko. V ozadju je torej obstajal in verjetno še obstaja večji politični načrt, da bi del desne sredine prevzeli tako imenovani strici iz ozadja.

Zanimivo je, da se na Medvedove izjave niso odzvali ne v SLS ne v SMC, dominantni mediji pa so jo kot običajno ignorirali. SMC je še vedno brez infrastrukture, na lokalnih volitvah ni dobila niti enega župana, zato je povsem možno, da še vedno obstaja interes po združitvi z SLS. Po drugi strani je SLS po svoji zadnji čistki postala bolj sprejemljiva za povezovanje z največjo vladno stranko. Po navedbah vodstva SLS je iz stranke po izključitvi Marjana Podobnika izstopilo 15 članov, neuradno se na izstop pripravljajo celo posamični odbori. Predsednik Marko Zidanšek je te izstope komentiral kot »nujno očiščenje podtaknjencev z dvema obrazoma, ki z eno roko ponujajo spravo, z drugo pa te primejo za vrat. Dvojni agenti so bili razkrinkani, sateliti so na poti k svoji matični ladji.« Seveda se lahko vprašamo, kakšen podtaknjenec in dvojni agent naj bi bil denimo Jakob Presečnik, dolgoletni poslanec, ki je bil nekaj časa tudi njen minister. Ali pa Janez Podobnik, ki je s svojim izključenim bratom Marjanom leta 1988 ustanavljal Slovensko kmečko zvezo, predhodnico SLS, oba sta bila tudi njena predsednika.

Težava sedanje stranke SLS je, da na njenih hodnikih še vedno visijo slike bivših predsednikov, ki so se jim odpovedali. Ivan Oman je odšel takoj po izvolitvi Marka Zidanška, Marjana Podobnika so izključili, Franc Zagožen je umrl, njegov sin pa je SLS prepovedal uporabljati očetovo ime, Janez Podobnik in Bojan Šrot sta prav tako izstopila, Franci But je veleposlanik, Radovan Žerjav ni več dejaven, tako da ob Zidanšku ostaja le še Franc Bogovič, ki je s svojo izvolitvijo v Evropski parlament spravil SLS iz slovenskega parlamenta. Od nekdanje predvojne SLS je ostala le še karikatura, prav tudi od stranke, ki sta jo ustanovila Ivan Oman in Marjan Podobnik. Njeno predvolilno geslo je bilo: »Ko se korenin zavemo!« Ekipa pod Zidanškovim vodstvom se jim je dokončno odrekla.