favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Gregor Preac: Kekčevo rožljanje na vzhodu

Deli na:
Gregor Preac: Kekčevo rožljanje na vzhodu

Gospodarska kriza se v EU vleče celo desetletje, italijanske banke so pred kolapsom, Francija pred bankrotom, velikanske težave ima Deutsche Bank. Pravzaprav skoraj nič več ni zdravo. Kar je pokazal brexit – kakšen strah, nestabilnost, nemoč, panika vladajo v finančnih, velekapitalskih, političnih krogih. Če je v tebi mnogo bolezni, nakopičenih negativnosti, bo že nahod vzpodbudil rast in širjenje drugih bolezni. Bruselj pa se še dalje raje ukvarja z luknjami v siru in utopičnim lažnim človekoljubjem.

Orbana je propaganda Bruslja osamila in nihče noče poslušati bistva njegovih opozoril: »EU v primeru migracij, manjšin krši svoja pravila, svojo ustavo, svojo zakonodajo, schengen, mednarodne in notranje pogodbe. Dvojna merila so začetek konca!« Bruselj deluje ideološko-politično in ne pragmatično-gospodarno! Ne rešuje, le odlaga, skriva. Tako je izginil stari Rim: ker se je ob velikanskih migracijah, propadanju gospodarskega in političnega sistema ukvarjal raje z vero in ideologijo, popolno zabavo in notranjimi vojnami za popolno diktaturo enega središča.

Smo v dobi postmodernizma. Ki zanika racionalnost, naravo človeka, pragmatizem in realnost in jih nadomešča s popolnim dvomom, z zamislimi, da ni realnosti – kar morda osvobaja v umetnosti, v znanosti, v ekonomiji in politiki pa ustvarja neoanarhizem, neonihilizem, nevarne socialne eksperimente in utopije ter posredno potem vrača nacionalizme, verske in druge totalitarizme in militarizacijo. Zaradi nerazumevanja zgodovine, človeka in družbe, zaradi utopičnih ideologij si je EU (in Nato) z globalizacijo, policijskim in vojaškim umetnim vzpostavljanjem ‘demokracije’ na tujih tleh, kjer družbe še vsaj stoletje ne bodo zrele zanjo, odprla fronte in vojne na prav vseh mejah: od Libije, Egipta, Sirije, Iraka, Turčije, najbrž kmalu še v Alžiriji in Iranu, in zdaj z Natom še na vzhodnih, torej ruskih mejah. Posledica vsega kaosa in poskusa reševanja notranjega propada še bolj vodi v pospešeno federalizacijo, unifikacijo in militarizacijo EU. Ali želi biti Slovenija nadalje del tega ideološko-militantnega kaosa laži, prevar, demagogije, propagande, oglaševanja pohlepa in nemorale? Samo v ducatu let članstva v EU in Natu si je Slovenija nabrala za neverjetnih 30 milijard evrov dolga, desetodstotno nezaposlenost, povsem nestabilen politični prostor, popolno rumenizacijo medijev, bolonjsko razčlovečenje in robotizacijo šolstva in družbe …

Kot se v ekonomiji vse rešuje samo še s tiskanjem denarja, skrivanjem slabih kreditov v različne papirje in fonde, torej odlaganje, se podobna maškarada dogaja v politiki. Bruselj in njene članice doslej niso mogle rešiti prav nobenega vojaško-političnega konflikta zadnjega četrt stoletja od razpada Jugoslavije in Sovjetske zveze: na Kosovu, v BiH so še zmeraj modre čelade, podobno na Kavkazu. Bruselj sili povsem različne verske in etnične skupine zaradi zgodovinskih, ideoloških razlogov umetno živeti skupaj. Najprej se Kosovu dovoli odcepitev od Srbije, ne pa severnemu delu Kosova, naseljenega s Srbi, združitve s Srbijo. BiH je dolgoročno povsem neobstojna država. Nerešena so etnična vprašanja Katalonije, Baskije, Škotske, Severne Irske, Belgije, Cipra ... Z lezenjem Nata in EU za nekdanje meje Sovjetske zveze se zdaj odpira še velikanska ruska fronta, ki bo naplavila prav vse pokopano in nerešeno od leta 1918 in 1939 in 1945 in 1991. Ko EU z globalizacijo, migracijami ukine vsa lastna pravila glede mej, nobena meja ni več sveta in varna!

Nato je na sestanku v Varšavi z 28 članicami in 50 delegacijami sklenil, da bodo članice, tudi Slovenija, povečale svoj letni prispevek za Nato in svoj obrambni proračun na pet odstotkov BDP. Nato namešča rakete v Romunijo in na Poljsko. Z baltskimi republikami je sklenil za 600 milijonov dolarjev nakupov tankov in drugega orožja. Finsko, ki se ima za uspešen razvoj zahvaliti tudi nevtralnosti in preferenčnemu trgovanju z nekdanjo SZ in zdaj Rusijo, prepričuje v članstvo v Nato. Ustanavlja posebne enote za hitro posredovanje in jih namešča na ruske meje; najprej 4000 vojakov. Če Rusija, ki obrambi namenja manj kot desetino sredstev v primerjavi z ZDA, Natom in njegovimi članicami, nasede tej igri, pade svet v novo hladno vojno: Rusija bo svoje enote začela približevati mejam EU, trgovinska vojna se bo nadaljevala, zahteve po odcepitvi rusko govorečih delov Latvije, Litve in Estonije, posebej pa Ukrajine se bodo povečale. Rusko govoreče prebivalstvo, ki ga je vsaj polovica, zgublja jezikovne in druge pravice v Ukrajini – ukrajinska vlada je objavila, da bo preimenovala 20.000 krajev iz rusko ali sovjetsko zvenečih v ukrajinska imena.

 Če bo Nato še nadalje lezel tudi v Gruzijo, Uzbekistan, Kazahstan, bomo v naslednjih letih, desetletjih opazovali rusko osvajanje stepe in priključitve nekdanjih gruzijskih avtonomnih pokrajin Južne Osetije in Abhazije, Karakalpaške avtonomne pokrajine v Uzbekistanu, velikih delov Kazahstana in seveda velikega dela Vzhodne Ukrajine k Rusiji. Tudi Poljska ima ozemeljske zahteve do Zahodne Ukrajine, kjer je ukrajinski fašistični kolaborantski režim med letoma 1943-45 v Volinu pobil okrog 100.000 pripadnikov poljske manjšine. V Poljski je od dejavnosti Nata v Ukrajini in odcepitvi Krima skorajda milijon Ukrajincev, povečini ekonomskih migrantov. Latvija in Estonija imata tretjino prebivalstva rusko govorečega, Litva sedmino, kjer niso izpolnjeni skoraj nobeni standardi EU o zaščiti manjšin.

Nato sili Rusijo v novo razmišljanje o združevanju vseh Rusov v eni državi. Odpiranje vzhodne fronte, širjenje s Turčijo in Ukrajino bo z novimi velikimi migracijami in posledično rastjo novih nacionalnih evroskeptičnih desnic od militantne, avtokratske, birokratske EU odvrnilo vsaj še Nizozemsko in Francijo! Reši EU rožljanje z orožjem in potiskanje ruskega medveda v kot?! Otroški vrtec na obisku v živalskem vrtu se z istimi ljudmi iz Bruslja spreminja v vojaško kletko!