Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

»Drama queen« Urška Klakočar Zupančič je naslednja ženska Svobode, ki bo Golobu obrnila hrbet

Deli na:
»Drama queen« Urška Klakočar Zupančič je naslednja ženska Svobode, ki bo Golobu obrnila hrbet

Silvester Šurla - Foto: Primož Predalič

Urška Klakočar Zupančič je zagotovo boljša pisateljica kot predsednica državnega zbora. V politiki se je očitno znašla po pomoti, saj že od prvega dne igra vlogo »drama queen«. Kaos, ki zadnji teden vlada v hramu demokracije, je v dobršni meri posledica njenega načina vodenja, saj je tej pomembni politični funkciji očitno nedorasla.

Gospa namreč neizmerno uživa v soju žarometov, dobesedno hlepi po vzbujanju javne pozornosti. Njeni izpadi, ki jih je vse prej kot malo, namreč kažejo na znake čustvene nezrelosti, ji pogosto očitajo.

Klakočar Zupančičeva se bo slej ko prej politično »zlomila«. Bo naslednja ženska v Gibanju Svoboda, ki bo svojemu predsedniku Robertu Golobu obrnila hrbet. A ob tem gotovo ne bo šla kar tako zlahka s funkcije predsednice parlamenta, če jo bodo hoteli (spet) zamenjati. Klakočar Zupančičeva bo še velik glavobol za premierja, ki si bo ob stopnjevanju politične krize gotovo prizadeval ohraniti večino v parlamentu. Film, ki ga bomo gledali v prihodnjih mesecih, bo kot razvlečena mehiška telenovela. Kdo ve, kakšna bo politična slika ob letu osorej. Morda pa bodo na vseh treh najvišjih političnih funkcijah v državi same ženske? Da bo državo prevzelo žensko združene ONA VE.

Če Robertu Golobu ne bo uspelo stabilizirati vlade in obdržati koalicije, je prej kot predčasne volitve možen politični scenarij konstruktivne nezaupnice v parlamentu. Da bo poslanska večina izglasovala novega mandatarja, ki bo sestavil novo vlado. Nazadnje smo ta film videli leta 2013, ko je na premierskem stolčku Janeza Janšo zamenjala Alenka Bratušek. Verjeli ali ne, po desetih letih naj bi bila v igri spet ista političarka, ki je na zadnjih volitvah pogorela, a nato svojo stranko SAB priključila Gibanju Svoboda.

Na koncu slovenske politične telenovele bo, podobno kot Esmeralda v mehiški telenoveli, tudi Urška Klakočar Zupančič »spregledala«.

Golob je Bratuškovo, podobno kot Marjana Šarca (LMŠ), rešil pred politično smrtjo. Zdaj pa bi lahko Bratuškova, ki še vedno rada javno pohvali z dosežki svoje vlade, brez kakšnih velikih zadržkov »odrešila« Goloba. Pogoriš na volitvah, nato pa postaneš predsednik vlade. Možno samo v Sloveniji.

A Bratuškova prav zaradi takšnih pomislekov naj ne bi bila edina izbira za Golobovo naslednico. V obtoku je tako že novo ime – Marta Kos, nesojena kandidatka Gibanja Svoboda za predsednico države. Spomnimo, da je Kosova decembra lani dramatično izstopila iz Golobove stranke, kjer je bila podpredsednica. Na parlamentarnih volitvah sicer ni kandidirala, je pa sodelovala v predvolilni kampanji Gibanja Svoboda. »To ni več moja stranka,« je izjavila ob razhodu z Golobom in pridala, da je njen odstop tudi neposredna podpora Tatjani Bobnar, ki je nekaj dni pred tem odstopila s funkcije ministrice za notranje zadeve in zdaj ob zaslombi nove delodajalke, predsednice republike Nataše Pirc Musar z vsemi topovi obstreljuje predsednika vlade.

Če bo Komisija za preprečevanje korupcije, ki je po enem letu po prijavi Bobnarjeve proti Golobu uvedla preiskavo, na koncu ugotovila, da je premier z domnevnimi političnimi pritiski na nekdanjo ministrico, političarko (!), kršil integriteto, bi lahko sledila politična kriza. Da bi Golobu odtegnili podporo koalicijski stranki SD in Levica, v Gibanju Svoboda pa bi prišlo do razkola. Da je slednje povsem mogoče, se je pokazalo že minuli teden ob glasovanju o proračunskih dokumentih, ko je nedavno izključeni poslanki Mojci Šetinc Pašek sledila skoraj tretjina poslanskih kolegov iz vrst Golobove stranke.

Foto: M24/Marko Vavpotič - Premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob ter podpredsednica stranke Urška Klakočar Zupančič

Politični fokus se tako iz vlade ponovno seli v parlament, kjer je za morebitne prevratniške operacije, spodbujene s strani centrov moči na levem delu političnega spektra, pomemben vsak poslanski glas. Pri čemer bi lahko pomembno vlogo odigrala prav predsednica državnega zbora Klakočar Zupančičeva, ki je ob izključitvi Šetinc Paškove iz Gibanja Svoboda iz »osebnih razlogov« zapustila mesto podpredsednice stranke.

»Kučanove princese«, ki kujejo zaroto proti Golobu, so se prejšnji torek zvečer družno postavile na ogled v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma na pogovornem večeru ob izidu novega romana Sibilina sodba Urške Klakočar Zupančič. V prvo vrsto med publiko so se tako skupaj posedle predsednica države Nataša Pirc Musar, njena svetovalka Tatjana Bobnar in »odpadniška poslanka« Mojca Šetinc Pašek. Manjkala je samo še Marta Kos, ki po novem v ljubljanskem zdravstvenem domu, kjer še vedno kronično primanjkuje osebnih zdravnikov, trenira 15 zaposlenih v samomotivaciji, komunikacijskih veščinah in jih pripravlja za morebiten prevzem vodstvenih funkcij, da bi bil politični komplot proti Golobu popoln.

Da se je ob tej priložnosti na kupu znašla ta ženska druščina, gotovo ni bilo naključje. Šlo je za demonstracijo politične moči proti Robertu Golobu. Za jasno sporočilo, da je tudi predsednica državnega zbora, ki je sicer dolgoletna prijateljica Nataše Pirc Musar, na njihovi »prevratniški«, ne pa na Golobovi strani.

Na koncu slovenske politične telenovele bo, podobno kot Esmeralda v mehiški telenoveli, tudi Urška Klakočar Zupančič »spregledala«.