mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Beloruski scenarij

Deli na:
Beloruski scenarij

Foto: Leon Vidic

Po prvem »beloruskem scenariju« Pahorjeva vlada ne bo dobila zaupnice, predčasne volitve pa bodo že v začetku decembra. Glavno prizorišče volilne tekme bo sodna dvorana, klop za obtožene, na kateri bo nekaj ponedeljkov zapovrstjo sedel lider opozicije Janez Janša. Prva predvolilna tema, tako kot pred volitvami jeseni 2008, bo spet zadeva Patria.

Propadla KGB-koalicija po debaklu zadnjih treh let ne more obdržati oblasti po normalni demokratični poti. Glavnega tekmeca poskušajo izločiti iz politične arene z izrednimi sredstvi. Z zlorabo pravosodnih organov in političnim procesom na sodišču, ki proizvaja le predvolilno-propagandne učinke. Gre za popolno zlorabo pravosodnih organov, kar si v Evropi danes proti voditeljem opozicije privošči samo še beloruski diktator Aleksander Lukašenko.  

Sojenje v zadevi Patria se je že na samem začetku sprevrglo v popolno farso in začelo proizvajati prav nasprotne učinke od načrtovanih. Ker je duh očitno prehitro ušel iz steklenice, je takoj sledila nova poteza iz obupa. Petkova objava domnevno končnega poročila finske policije, ki ga je tamkajšnji preiskovalec Kaj Erik Björkqvist poslal na slovensko tožilstvo in nanj nalepil oznako zaupno, v tedniku Mladina, ki je tako še enkrat opravičil svojo vlogo »uradnega lista udbomafije«.  

Da je zaupno poročilo finske policije, ki ne prinaša nobenega novega materialnega dokaza o korupciji Janeza Janše, na tožilstvu takoj dobilo noge, ni veliko presenečenje v kontekstu »beloruskega scenarija«. V spolitiziranem sodnem procesu proti Janši so potrebni takojšnji politično-propagandni učinki.  Vsak teden vse do morebitnih predčasnih volitev 4. decembra se lahko v izbrane medije lansira kak nov dokument in v te namene še naprej politično zlorablja pravosodne organe – z namenom oslabitve moči glavnega političnega tekmeca na prihajajočih volitvah.

Z »umetnim dihanjem« vzdrževani sum o Janševi domnevni koruptivnosti vse do 10. junija prihodnje leto, se lahko z oprostilno sodbo kaj hitro razvodeni. Da se kazenski postopek proti Janši lahko konča le z oprostilno sodbo, meni dr. Lovro Šturm. Eminentni doktor pravnih znanosti, nekdanji predsednik ustavnega sodišča in pravosodni minister, je prejšnji teden javno opozoril na zlorabe pravosodnih organov v politične namene. Če bi odločitev o uvedbi postopka proti Janši temeljila na materialnih določbah kazenskega prava, se proces proti liderju slovenske opozicije sploh ne bi smel začeti, je prepričan dr. Šturm. »Obtoženega JJ se tako kazensko preganja za dejanje, ki sploh nima znakov kaznivega dejanja, v opisu pa celo ugotavlja, da še tisto, kar je opisano v obtožbi, ni ugotovljeno.«

Ker ni nobenega poroštva, da »beloruski scenarij« uspe in se morebiti ne sprevrže v svoje nasprotje, je v igri še vedno druga opcija. Da se Pahorjevi vladi izglasuje zaupnica in tako podaljša politična agonija do sredine prihodnjega leta. V tem vmesnem času pa poskuša oblikovati neko novo politično stranko na samozvani levici, najti neko »tretjo pot« in »nove obraze«, kar jim do danes še vedno ni uspelo.

Prihodnji torek Borut Pahor namreč v parlamentu ne potrebuje absolutne večine, pač pa le podporo večine prisotnih poslancev. Nekateri predstavniki ljudstva, ki se te dni javno izrekajo, da novih ministrov ne bodo podprli, bi se lahko zadnji hip tudi premislili. Nekaj »oranžnih jurišnikov« iz propadlega Zares pa bi po navodilih svojega šefa – »slovenskega Stalina« – manjkalo na odločilni seji iz takih ali drugačnih razlogov. Bogdan Biščak, imenovan tudi Golobičeva tajnica, je v polemiki na spletnem forumu razgledi.net tako že prostodušno priznal, da je »Zares iz koalicije odšel zato, da bi vlada lahko dlje ostala«.