Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Za spoštovanje odločbe Stalnega sodišča za arbitražo v Haagu

Deli na:
Za spoštovanje odločbe Stalnega sodišča za arbitražo v Haagu

Zore prevzema petletni mandat kot predsednik Slovenske škofovske konference. - Foto: Bobo

msgr. Stanislav Zore OFM, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK

Komisija Pravičnost in mir pri SŠK je sprejela na znanje včerajšnjo odločitev Stalnega sodišča za arbitražo v Haagu o meji med Slovenijo in Hrvaško. Komisija si je v dolgotrajnem obdobju urejanja meje na kopnem in na morju vedno prizadevala, da bi oba naroda ohranila tradicionalno dobrososedske odnose, prijateljsko sodelovanje in vzajemno sožitje. 

Odprta vprašanja meja je v mednarodnem pravu mogoče reševati s pomočjo Stalnega sodišča za arbitražo, ki zagotavlja upoštevanje različnih strokovnih mnenj ter nepristransko in pravično določitev državnih meja.

Zato sta obe državi sklenili sporazum o arbitražnem urejanju meje, ki je začel veljati 27. novembra 2010 in na katerega se sklicuje tudi pristopna pogodba Hrvaške k Evropski uniji (Aneks št. 3, poglavje 5). Gotovo je, da vse odločitve arbitražnega sodišča ne ustrezajo našim pričakovanjem, ki jih imamo za upravičena, vendar smo zavezani dolžnosti, da jih sprejemamo in pričakujemo, da bo enako storila tudi druga stran. 

Odločitev omenjenega sodišča je mogoče razumeti na različne načine, v okviru dolgoročnih prizadevanj za prijateljsko sobivanje pa kot primeren način za mirno reševanje odprtih mejnih vprašanj. Ko si prizadevamo za sožitje in sodelovanje med narodoma, se zavedamo, da ju bo mogoče ohraniti in razvijati le, če bo meja z ustreznimi zakonskimi akti in sporazumi ustrezno določena.

Zato pozivamo obe vladi, politike in civilnodružbene organizacije, da v duhu miru in sodelovanja sprejmejo in spoštujejo odločitev sodišča in jo na obeh straneh meje v medsebojnem dialogu in v doglednem času uresničijo ter poskrbijo za vse, ki jih bo omenjena odločitev prizadela.

Pričakujemo, da bosta tako Cerkev na Slovenskem kot tudi Cerkev na Hrvaškem lahko uskladili meje škofij in s tem prispevali pomemben delež k uresničitvi odločitve arbitražnega sodišča.

KATOLISKA CERKEV.SI