profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Slovenija nima neomejene reke denarja za skrajševanje čakalnih vrst – že Loredanovih dodatnih 200 milijonov je bil prehud šok!

Deli na:
Slovenija nima neomejene reke denarja za skrajševanje čakalnih vrst – že Loredanovih dodatnih 200 milijonov je bil prehud šok!

Alojz Ihan - Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Alojz Ihan, imunolog, opozarja, da težav slovenskega zdravstva ne morejo rešiti samo milijoni ali milijarde iz državnega proračuna

Če bi v tako voden zdravstveni sistem usmerili hipotetično neomejeno reko denarja, bi s tem sicer skrajšali tudi marsikatero čakalno vrsto, a bi taisti denar po drugi strani v našem slabo upravljanem zdravstvenem sistemu začel generirati potrebe po novih in novih storitvah.

Namesto bolnikom bi denar sledil novim in novim podjetniškim idejam. Najprej pol dodatne milijarde, nato milijarda, potem… Končne vsote ni mogoče izračunati, pravijo ekonomisti, sploh pa izračun ni smiseln, ker se naše finančne zmožnosti ustavijo že mnogo prej. Že Loredanovih dodatnih 200 milijonov je bil prehud šok.

Ob tem pa je leto 2024 zadnje, ko si naša država zaradi okrevanja po pandemiji lahko še privošči večja proračunska prelivanja v zdravstveni sistem. Z letom 2025 bo naša zdravstvena blagajna spet v predpandemskih okvirih, torej pretežno na tem, kar bomo vanjo vplačali.

N1