reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

O Golem otoku se je dalo karkoli objaviti šele po letu 1980

Deli na:
O Golem otoku se je dalo karkoli objaviti šele po letu 1980

Foto: Bobo

Andrijan Lah, literarni zgodovinar

To so bile tako strašne preizkušnje, grožnje, da o njih ne smejo pisati, in četudi bi, se je o Golem otoku dalo karkoli objaviti šele po letu 1980. Kdorkoli je do takrat karkoli napisal, je pisal za odložitev v predal.

Toda očitno niti ne za predal, kot je meni znano iz teh raziskav, je od zapornikov na Golem otoku nekaj več napisal v osemdesetih letih le Cvetko Zagorski, je pa res, da je bil takrat še v polni ustvarjalni formi, drugi pa že mrtvi ali večinoma stari okoli osemdeset let.

Ladislav Kiauta (1914–1990), ki se je s petimi publicisti in publicistom in narodopiscem Vinkom Möderndorferjem (dedkom književnika in režiserja Vinka Möderndorferja in šansonjerke Vite Mavrič, op. p.) znašel na Golem otoku, je povedal nekaj malega v krajših izjavah, vendar nič natančnega. Kiauto je bolj zanimalo, zakaj je bil zaprt.

Objavljena je bila anekdota, da je po enem letu zapora na Golem otoku prišel v Ljubljano k Mačku, s katerim sta bila znana kot stara komunista. Ko mu je rekel, »še vedno ne vem, zakaj sem bil zaprt,« mu je Maček odvrnil: »V to ne drezaj, to so bili vražji časi.«

Tako mu je odgovoril veljak, glavni predstavnik Udbe. S tem je bila stvar končana, Kiauta je vedel, da ne bo ničesar več dosegel, zato se ni odločil, da bi kaj napisal. Toda pustimo to odprto, lahko da je v predalu ostalo kakšno njegovo pisanje.

INTERVJU V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24