Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Da je Mescu zaupana koordinacija prioritet vlade je zelo slaba novica za gospodarstvo in delovne ljudi

Deli na:
Da je Mescu zaupana koordinacija prioritet vlade je zelo slaba novica za gospodarstvo in delovne ljudi

Matej Lahovnik - Foto: Bobo

Matej Lahovnik, nekdanji minister in profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani o tem, da Luka Mesec pripravlja seznam letošnjih vladnih prioritet

Ta poteza je zelo nenavadna in slaba novica za gospodarstvo, saj bi moral prioritete dela vlade postavljati premier, zelo pomembno vlogo pa bi moral imeti tudi finančni minister, ker so javnofinančne zmožnosti pri določanju prioritet ključne. Nekateri ministri se namreč pri napovedovanju ukrepov pogosto vedejo, kot da javnofinančni denar raste v bankomatu. Minister Mesec se je v preteklosti že zaletel z napovedmi nekaterih ukrepov brez predhodne finančne analize. Zato smo tudi opozarjali, da je za verodostojnost vlade in napovedanih ukrepov ključno, da najprej izračunajo, kaj je finančno mogoče in koliko stane ter šele potem napovedujejo ukrepe, ne pa obratno.

Da je Mescu zaupana koordinacija prioritet, me preseneča; to je zelo slaba novica za gospodarstvo in delovne ljudi. Z novim letom smo dobili dva nova obvezna prispevka, za zdravstvo in dolgotrajno oskrbo, davčni razredi se ne bodo uskladili z inflacijo, tako kot se bodo na primer v Avstriji, olajšave tudi ne, zato bodo skupne davčne obremenitve pri nas višje kot lani. Države okoli nas poskušajo davke zniževati, da bi pritegnile visoko kvalificirano delovno silo iz tujine, pri nas pa gremo v povsem drugo smer. S tem ko vladne prioritete koordinira donedavni koordinator Levice, bo to še bolj očitno.

Delo