mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Kako ima lahko oseba Ivana Mačka - Matije spomenik?

Deli na:
Kako ima lahko oseba Ivana Mačka - Matije spomenik?

Dr. Boštjan M. Turk, politični analitik in publicist

Spomenik Ivanu Mačku - Matiju v Kočevskem rogu je pred bližajočimi se salvami komunistične in postkomunistične evforije, kakršne v Sloveniji običajno izbruhnejo v tem letnem času, doživel zanimivo umetniško preoblikovanje. Plošča s podobo morilca je bila odstranjena, na njegovo ime na podstavku pa je neznani umetnik pripisal: Himmler.

Če bodo organi pregona k sodnim oblastem kdaj privedli umetnika, bo ta lahko njim zastavil nekaj vprašanj, namesto da jih oni zastavljali njemu. Prvo vprašanje bo, kako ima lahko oseba Mačka - Matije spomenik (kjerkoli drugje, razen na negativnih, črnih straneh domače zgodovine)?

Ivan Maček - Matija namreč  je slovenski Himmler, je zločinec in morilec formata, kakršnega slovensko izročilo ne pozna. Njegovo čaščenje je čaščenje laži, lastnega nasprotja, kot vse, kar nam vtepajo v glavo, začenši z »Osvobodilno fronto«. Ta je bila po orwellovski konverziji pojmov (primerjaj njegov genialni roman 1984) prav tisto, kar ni bila. To je – po isti logiki in nezaustavljivi ideološki potrebi tvorcev – dejansko nasprotje tega, kar je ljudem sporočalo njeno ime. Nemci sami so po svojih obveščevalnih virih pri jugoslovanskih komunistih (tudi slovenskih) pred napadom na Kraljevino Jugoslavijo namreč opažali njihovo Ratlosigkeit, kar prevedemo v smislu neodločenosti, begavosti.

KOLUMNA V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24